Cukroví na vánočním stole už jenom ve vzpomínkách Čechů: Výrobní suroviny zdražují a bude hůř

Potraviny v Česku opět zdražily. Některé dokonce více než o polovinu. ,,Upéct cukroví na Vánoce levně je jako shánět auto, které jezdí bez benzinu“, říká Zdeněk Pohlreich.

i Zdroj fotografie: Karin Greiner / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Před vánočními svátky skokově podražily mnohé základní suroviny. Například cena cukru se aktuálně zvedla o sto procent. Podražily také rostlinné oleje, teď stojí o 60 procenta víc. O polovinu více nově Češi zaplatí také za mouku nebo vejce. Informoval o tom web CNN prima News. Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu a s tím související nárůst cen energií.

Jedno vejce za šest korun, kilo cukru za třicet

Růst spotřebitelských cen je v meziročním srovnání stále na dvouciferných hodnotách. Aktuální hodnota za září odpovídá 18 procentům. V meziměsíčním srovnání ceny vzrostly o 0,8 procenta, píše dále CNN Prima News. Například litr mléka podražil od února 2020 do října 2022 téměř o třetinu. Sýr eidam i vejce jsou dražší o více než polovinu. Vejce se aktuálně v obchodech nabízejí za pět až více než šest korun za kus, všímá si toho web Novinky.

iZdroj fotografie: me (w:User:pfctdayelise) / Creative Commons / CC BY
Kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice zdražuje mouka

Nejvíce si však teď lidé připlatí za mouku a cukr, které zdražily více než dvojnásobně. To je obzvlášť před vánočními svátky velmi špatná zpráva. Kilogram cukru stojí téměř 35 korun, za kilogram mouky zaplatíme téměř 24 korun. Rostoucí problém lidí s cenami potravin je vidět i podle zástupců potravinových bank. Jak píše web Echo24, výrazně narostl počet lidí, kteří se ocitli ve složité situaci a potřebují pomoc. Letos využilo potravinové banky v Česku alespoň jednou zhruba 270 tisíc lidí, je to o 70 tisíc víc než za rok 2021.

Cukroví na objednávku stojí jednou tolik co minulý rok

Pro některé lidi je pohodlnější a rychlejší si cukroví objednat nebo ho koupit v obchodních řetězcích, pekárnách či cukrárnách. Cukroví, které se prodává v obchodních řetězcích, je většinou vyráběno s ohledem na to, aby mělo příznivou cenu, tedy většinou s použitím margarínu a směsi rostlinných tuků. Píše o tom web Proženy. Soukromníci nabízejí domácí cukroví nejčastěji za cenu v rozmezí 450 až 1 000 korun, což je o třetinu až polovinu dráž než vloni, dodává web Proženy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pro výrobu sladkého pečiva nejsou vejce nezbytná

Já budu péct jako každý rok, ale tentokrát jen pár druhů, které nám chutnají,“ řekla Událostem247 Johana Loukotová, maminka tří dětí. „Suroviny zaplatit zvládnu, pamatuji si, že v minulosti stálo máslo před Vánocemi dokonce i 90 korun. Kupované cukroví od domácích cukrářek, co pečou doma ve velkém, nechci. Nikdy nepřekonalo chuťově to naše a přitom bylo mnohem dražší. Navíc nevěřím ani surovinám, trvanlivosti, čerstvosti a hygieně pekařek na kšeft,“ dodala Loukotová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články