Letošní zájem o svatomartinské menu je až o 40 procent nižší. Čekáme, jestli nás každým dnem nezavřou, tvrdí restauratéři

O svatomartinské menu skládající se z pečené husy, zelí a knedlíků bývá pravidelně velký zájem. V době před pandemií byly rezervace často plné i týdny dopředu.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Letos znovu padá na tradiční českou akci koronavirový stín, který poznamenává nejen zájem zákazníků, ale také přípravy restauračních zařízení. Většina restaurací husu peče od 11. listopadu, od kdy může oficiálně podávat i letošní svatomartinské víno. Událostem247 někteří čeští restauratéři řekli, že mají o rezervaci na svatomartinské menu až o 40 procent nižší zájem oproti situaci před pandemií covidu-19.

Situace v restauracích

„Svatomartinskou husu pečeme tradičně, přímo 11.11. ji podáváme i v poledním menu,“ říká Robert Šťastný z pardubické restaurace Pasáž Velvet. Letos jim však opět do plánování akce zasáhla pandemie. Lidé totiž houfně ruší rezervace. „Nabízíme jim, že si mohou jídlo odnést i s sebou, ale ani to je většinou nepřesvědčí,“ dodává. Množství rezervací právě na svatomartinské menu pak klesá podle některých podnikatelů až o několik desítek procent. „Ten zájem nám opravdu spadl, zhruba o 40 %,“ zakončuje restauratér Šťastný.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Restaurace během covidu-19

Současné dění okolo covidu-19 vyvolává i další obavy. „Teď čekáme, jestli nás každým dnem nezavřou, proto ani nepřijímáme rezervace na svatomartinské menu,“ říká Martin Kalický z restaurace Vespa Ristorante v Kolíně. I on však potvrzuje trend let před pandemií: „O husu byl vždycky zájem, většinou jsme je ještě dopékali, jak chodili zákazníci.“ 

Podle mnoha podnikatelů se zisky s dobou před pandemií pořád ještě nedají s těmi současnými srovnávat. V posledních týdnech na ně pak dopadla další rána – od začátku listopadu jsou povinni kontrolovat bezinfekčnost hostů. I to mnohé zákazníky od konzumace jídla v provozovnách odrazuje. 

Zájem přece jenom je

Situace ale rozhodně neplatí plošně. Najdou se i provozovatelé restaurací, kteří naopak zájem ze strany hostů mají. „My rezervace na svatomartinské menu nepřijímáme, není to potřeba, zájem je veliký,“ tvrdí Petr Kosina z restaurace Pivovarské domy v Hradci Králové. Na rozdíl od jiných pohostinských zařízení nabízí svatomartinské menu již od 6.11. a na nezájem zákazníků si rozhodně nemohou stěžovat. Na svatomartinské posvícení, jak zde akci nazývají, se připravují a těší dlouho dopředu.

iZdroj fotografie: Vladimír Brabec / Creative Commons / CC BY-SA
Svatomartinské víno

Vedle pečené husy se tento den pojí i se svatomartinským vínem, které se dle pravidel smí podávat nejdříve od 11. listopadu v 11 hodin. Jedná se o mladé víno, které lze najít u běžných prodejců. Typickým znakem bývá jeho ovocná chuť, která se dle vinařů právě skvěle doplňuje s pečenou husou. Tradici pečení hus a ochutnávání nového vína lze vysledovat až do středověku a váže s k němu řada legend. Současná móda pořádání svatomartinských hodů v pohostinských zařízeních je pak záležitostí poměrně novodobou, více se prosadila až v posledních zhruba 15 letech.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Zobrazit další články