Pivo v nejbližší době levnější nebude. Minipivovary doufají ve věrnost zákazníků

Producenti piva se opět odhodlávají ke zdražování. Od loňského listopadu už potřetí. Zároveň vymýšlejí recepty na to, jak přežít a pivo pro Čechy i do budoucna zachránit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Po skokovém zdražení piva se podle iRozhlasu loni na podzim na jaře znovu zvýšily ceny průměrně o deset procent. Dle iRozhlasu se minipivovary těší na zákazníky. Kvůli prudce rostoucím nákladům budou muset ale minimálně malé pivovary brzo zdražovat znovu, píše dále iRozhlas. „Právě nelehká budoucnost prověří, jak odolní jsme,“ prohlásil pro Události247 prezident Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSM) Michal Voldřich a vyjádřil odhodlání podstoupit dlouhodobý boj o přežití.

Rostoucí ceny piva vyhánějí hosty z hospod a lákají k čepování doma

Jiří Štverka, pivovarník a zároveň hospodský z Ostravy, pro Události247 připomněl, že s dalším razantním zdražením sladu se musel spolu s kolegy vyrovnat začátkem roku, ještě před útokem Ruska na Ukrajinu. Vyhlídky na další zdražování energií vnímá s obavami. „Po dvou letech konečně dobře odstartovala sezóna, teď by měl přijít vrchol, ale už to začíná skomírat, lidi šetří, hospoda se vyprazdňuje. A to zatím ještě reagují setrvačně, skutečné dopady pocítíme až později,“ dodal pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lidi v hospodě

Od 1. července bude muset rostoucí náklady promítnout do cen piva, uvedl pivovarník pro Události247. Toto ještě citelněji zasáhne provozovatele hospod na malých vesnicích, kterým dělá vrásky narůstající šetrnost štamgastů. Jitka Nášelová, provozovatelka hospody v Kaňovicích na Frýdeckomístecku, si Událostem247 posteskla, že už nedávno nepříjemně pocítila důsledek zdražení půllitru o dvě koruny na 35 Kč. „Nedovedu si představit, že by u nás dali lidi za pivo víc než čtyřicet korun. A kdoví, jestli i to už nebude moc.“

Umělé udržování nízkých cen by bylo na škodu samotnému pivu

Podle paní Nášelové se nemají hospodští proti zdražování jak bránit. ,,Sousedy spolehlivě nalákají grilovačky, rodinná odpoledne, zábavné soutěže“, uvedla pro Události247 paní Nášelová. Velkým plusem hospod je dle Nášelové samotná jejich kultura. „Máme štamgasta, který si pořídil soukromý minivýčep domů, ale za čas to zabalil a vrátil se. Musel se starat, obsluhovat kamarády, nebavilo ho to,“ dodala pro Události247 paní Nášelová.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zahradní party s pivem

Michal Voldřich, prezident ČMSM, Událostem247 potvrdil, že jedině sázka na pospolitost pivního národa je cestou, jak se zdražování do budoucna vyhnout. „Nikdo z nás nemůže pivo dotovat, i když ho vaření sebevíc baví. Energie určitě ještě půjdou nahoru a my pak prostě budeme muset zdražit pivo, abychom ho vůbec mohli dělat! A proto choďte v té hlavní letní sezóně do hospod, pijte pivo, tím nás podpoříte abychom přežili.“

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články