Spotrebitele.dtest. Extra panenský olivový olej přitom bývá dražší a kvalitnější než panenský. Proto se často využívá do studených salátů, připomíná web Vitalia.

Některé oleje neměly na trhu co dělat

Nevyhovující byl například olivový olej Borges Extra virgin olive oil, který nepatřil do kategorie extra panenský olivový olej, ale pouze do kategorie lampantový olivový olej. Tento druh oleje přitom není povolen pro maloobchodní prodej. Psal o tom web Potraviny na pranýři, který přinesl kompletní přehled kontrolovaných olivových olejů. U pěti vzorků šlo o nižší třídu kvality olejů, u pěti dalších našli inspektoři nedostatky v označení, informuje dále web. 

V rámci kontrolní akce bylo provedeno také senzorické hodnocení olejů a kontrola označování

Cílem kontrolní akce bylo prověřit, jestli extra panenské a panenské olivové oleje splňují požadované fyzikální, chemické a senzorické parametry. Analýzy uskutečnila Státní potravinářská a zemědělská inspekce v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Testing ve Slovinsku a v naší tuzemské akreditované laboratoři,“ uvedl pro Události247 mluvčí inspekce Petr Kopřiva.

Na co se při koupi zaměřit

Extra panenský olej má být nejkvalitnější olivový olej, protože je lisovaný za studena a bez chemických úprav. Píše o tom web Řecký olivový olej. Na etiketě by se měl zákazník kromě druhu zajímat také o kyselost oleje. Týká se to především kvalitních panenských olejů, kde je stupeň kyselosti ukazatelem kvality, informuje web. Velmi dobré oleje mají aciditu okolo jednoho procenta, ty nejlepší dokonce okolo 0,3 procenta, píše dále web.

Obecně platí, že se barva oleje odvíjí od druhy oliv, ze kterých vznikl. Základním a nejspolehlivějším indikátorem kvality oleje je ale kyselost, neboli acidita

Já olivový olej používám asi dva roky. Je tedy pravda, že se podívám na etiketu, když je extra panenský, tak ho prostě koupím a už se pak dál nějakými parametry nezabývám,“ řekla Událostem247 Hana Šimoníková z Brna. „Ze začátku mi moc nechutnal, ale později jsem si na tu specifickou chuť zvykla. Je ale fakt, že olej, který mi dovezla minulý rok kamarádka z Řecka, byl oproti tomu, co se dá sehnat tady chuťově o dost lepší,“ dodává paní Šimoníková pro Události247.

"/> Na českém trhu se objevily ošizené olivové oleje. Za vším stojí výrobci

Na českém trhu se objevily ošizené olivové oleje

Olivové oleje, které prodejci nabízejí na českém trhu jako extra panenské, často nemají vlastnosti, které by je k tomuto označení opravňovaly.

i

Čtvrtina extra panenských olivových olejů, které se prodávají na pultech tuzemských obchodů, nesplňovala kritéria pro označení „extra panenský“. Šlo o oleje nižší kategorie, jeden dokonce neodpovídal požadavkům na potravinové oleje. Psal o tom web Spotrebitele.dtest. Extra panenský olivový olej přitom bývá dražší a kvalitnější než panenský. Proto se často využívá do studených salátů, připomíná web Vitalia.

Některé oleje neměly na trhu co dělat

Nevyhovující byl například olivový olej Borges Extra virgin olive oil, který nepatřil do kategorie extra panenský olivový olej, ale pouze do kategorie lampantový olivový olej. Tento druh oleje přitom není povolen pro maloobchodní prodej. Psal o tom web Potraviny na pranýři, který přinesl kompletní přehled kontrolovaných olivových olejů. U pěti vzorků šlo o nižší třídu kvality olejů, u pěti dalších našli inspektoři nedostatky v označení, informuje dále web. 

V rámci kontrolní akce bylo provedeno také senzorické hodnocení olejů a kontrola označování

Cílem kontrolní akce bylo prověřit, jestli extra panenské a panenské olivové oleje splňují požadované fyzikální, chemické a senzorické parametry. Analýzy uskutečnila Státní potravinářská a zemědělská inspekce v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Testing ve Slovinsku a v naší tuzemské akreditované laboratoři,“ uvedl pro Události247 mluvčí inspekce Petr Kopřiva.

Na co se při koupi zaměřit

Extra panenský olej má být nejkvalitnější olivový olej, protože je lisovaný za studena a bez chemických úprav. Píše o tom web Řecký olivový olej. Na etiketě by se měl zákazník kromě druhu zajímat také o kyselost oleje. Týká se to především kvalitních panenských olejů, kde je stupeň kyselosti ukazatelem kvality, informuje web. Velmi dobré oleje mají aciditu okolo jednoho procenta, ty nejlepší dokonce okolo 0,3 procenta, píše dále web.

Obecně platí, že se barva oleje odvíjí od druhy oliv, ze kterých vznikl. Základním a nejspolehlivějším indikátorem kvality oleje je ale kyselost, neboli acidita

Já olivový olej používám asi dva roky. Je tedy pravda, že se podívám na etiketu, když je extra panenský, tak ho prostě koupím a už se pak dál nějakými parametry nezabývám,“ řekla Událostem247 Hana Šimoníková z Brna. „Ze začátku mi moc nechutnal, ale později jsem si na tu specifickou chuť zvykla. Je ale fakt, že olej, který mi dovezla minulý rok kamarádka z Řecka, byl oproti tomu, co se dá sehnat tady chuťově o dost lepší,“ dodává paní Šimoníková pro Události247.

                   

Čtvrtina extra panenských olivových olejů, které se prodávají na pultech tuzemských obchodů, nesplňovala kritéria pro označení „extra panenský“. Šlo o oleje nižší kategorie, jeden dokonce neodpovídal požadavkům na potravinové oleje. Psal o tom web Spotrebitele.dtest. Extra panenský olivový olej přitom bývá dražší a kvalitnější než panenský. Proto se často využívá do studených salátů, připomíná web Vitalia.

Některé oleje neměly na trhu co dělat

Nevyhovující byl například olivový olej Borges Extra virgin olive oil, který nepatřil do kategorie extra panenský olivový olej, ale pouze do kategorie lampantový olivový olej. Tento druh oleje přitom není povolen pro maloobchodní prodej. Psal o tom web Potraviny na pranýři, který přinesl kompletní přehled kontrolovaných olivových olejů. U pěti vzorků šlo o nižší třídu kvality olejů, u pěti dalších našli inspektoři nedostatky v označení, informuje dále web. 

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
V rámci kontrolní akce bylo provedeno také senzorické hodnocení olejů a kontrola označování

Cílem kontrolní akce bylo prověřit, jestli extra panenské a panenské olivové oleje splňují požadované fyzikální, chemické a senzorické parametry. Analýzy uskutečnila Státní potravinářská a zemědělská inspekce v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Testing ve Slovinsku a v naší tuzemské akreditované laboratoři,“ uvedl pro Události247 mluvčí inspekce Petr Kopřiva.

Na co se při koupi zaměřit

Extra panenský olej má být nejkvalitnější olivový olej, protože je lisovaný za studena a bez chemických úprav. Píše o tom web Řecký olivový olej. Na etiketě by se měl zákazník kromě druhu zajímat také o kyselost oleje. Týká se to především kvalitních panenských olejů, kde je stupeň kyselosti ukazatelem kvality, informuje web. Velmi dobré oleje mají aciditu okolo jednoho procenta, ty nejlepší dokonce okolo 0,3 procenta, píše dále web.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Obecně platí, že se barva oleje odvíjí od druhy oliv, ze kterých vznikl. Základním a nejspolehlivějším indikátorem kvality oleje je ale kyselost, neboli acidita

Já olivový olej používám asi dva roky. Je tedy pravda, že se podívám na etiketu, když je extra panenský, tak ho prostě koupím a už se pak dál nějakými parametry nezabývám,“ řekla Událostem247 Hana Šimoníková z Brna. „Ze začátku mi moc nechutnal, ale později jsem si na tu specifickou chuť zvykla. Je ale fakt, že olej, který mi dovezla minulý rok kamarádka z Řecka, byl oproti tomu, co se dá sehnat tady chuťově o dost lepší,“ dodává paní Šimoníková pro Události247.

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články