Svatomartinská husa 2022: Letos si její koupi lidi dvakrát rozmyslí. Cenovka za tradici udělá většině domácnostem průvan v peněženkách

Někteří restauratéři zvažují, zda letos vůbec tradiční husu zařadí na svatomartinskou tabuli. Děsí je nákupní ceny, které musí promítnout do koncových.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

K českým svatomartinským hodům neodmyslitelně patří víno a pečená husa. Jak se datum 11. listopadu blíží, restauratéři kalkulují, za kolik budou letos prodávat tradiční menu, informuje o tom web faei. Nákupní cena kilogramu husy se oproti loňsku více než zdvojnásobila. Ze svatomartinského menu se v restauracích stala během několika let tradice. „Současné ceny surovin ji ale činí pro lidi méně dostupnou,“ říká Lukáš Tesárek z pražské Malostranské besedy pro web faei.

Výhodou v cenovém boji je stálý okruh dodavatelů a vlastní zdroje

Ano, i letos budeme svatomartinskou husu nabízet. Máme už nějaké objednávky předem, ale zdrahlo to opravdu o hodně. Počítám, že od loňska na dvojnásobek, stoprocentně,“ potvrzuje Událostem247 Petr Hlavsa, provozovatel ostravské restaurace U Dvořáčků. Nejisté očekávání zájmu zákazníků je přinutilo nakoupit letos podstatně méně zásob. I k tomu se odhodlali až po dlouhém rozhodování, zda letos husí specialitu vůbec nabídnou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Některé restaurace letos svatomartinskou husu nenabídnou, jiné možná naposledy

Majitel farmy Marek Zelenka nabízí tradiční pochoutku českého podzimu. Událostem247 vysvětlil, jak to, že oproti loňsku navýšil cenu jen o tři procenta. „Je to proto, že mám stabilní dodavatele a částečně vlastní zdroje krmiv. Takže u mě to nemělo absolutně žádný dopad. Poptávka je stejná jako loni.“ Prodává jednotlivcům, nikoliv restauračním zařízením, i proto nemá o zájem odběratelů obavy ani do budoucna.

Někteří restauratéři si nerozumně navyšují marže

Za část problémů s poptávkou podle něj mohou sami restauratéři. „Rádi berou levné zboží, aby mohli zvýšit marži. Já nekonkuruji cenou. Nenabízím levné zboží a mí odběratelé vědí, co dostanou, cenu pak neřeší. Chtějí kvalitu a vidí, že cena zůstala podobná jako loni. Navíc restaurace většinou nakupují jednotlivé porce, například stehna. Za naše ceny je pro ně nesmyslné to takto ve velkém nakupovat,“ uzavírá Zelenka pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Poptávka po kvalitním husím mase trvá

Tesárek dále v článku faei prohlásil, že se teprve rozhodují, zda letos vůbec svatomartinskou husu zařadit do svátečního menu. Cena je podle něj odstrašující. „Loni jsme nabízeli čtvrtku za 379 korun, při dnešních cenách nám porce vychází na 690 Kč korun. To včetně zelí a knedlíků, energií, nájmu a práce personálu.“ Dodal, že mnozí restauratéři nejspíš budou ochotni udržet alespoň pro letošek cenu husy níže i na úkor svých marží, píše dále faei.

Objednali jste si letos svatomartinskou husu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články