Odpornosti v českých restauracích pokračují: Hygienici přišli na hrozná zjištění, před kterými by se měli mít strávníci na pozoru

Najíst se v českých restauracích je občas, jak ukazují poslední kontroly ze strany hygieny, hazard se zdravím.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pravidelnými strávníky jídelen jsou především děti, které je navštěvují ve škole. Jak Události247 informovaly, při kontrolách těchto zařízení se objevily například případy otravy jídlem. Obědem se zřejmě přiotrávili studenti a pedagogové gymnázia v Uherském Hradišti. Jídlo, které děti ve škole jedí, může obsahovat také zvýšený podíl některých toxických látek, například niklu. Problémy však mají i restaurace.

Ze stropu kapala do jídel mastnota

Pražští hygienici pokračují v pravidelných kontrolách podniků veřejného stravování. V říjnu provedli celkem 186 kontrol v restauracích, kavárnách a dalších podobných podnicích. Někde však objevili praktiky, které jsou naprosto nepřípustné. Hygiena o tom informovala na webu. Kontroly prokázaly například mastnotu na stropě s viditelnými úkapy mastnoty, znečištěnou podlahu a regály v kuchyni nebo potraviny skladované ve znečištěných chladících zařízeních.

iZdroj fotografie: Hygienická stanice hlavního města Prahy
Nevhodné skladování potravin v znečištěném chladícím zařízení

Všechny tyto závady mohou ve svém důsledku ohrozit zdraví konzumentů. Za zjištěné přestupky hygienici rozdali 26 finančních sankcí v celkové výši 166 100 korun, píší dále na webu. Podobná praxe bohužel není ničím výjimečným. Například v Brně inspekce uzavřela před několika lety bistro Dragon. Pohybovali se v něm totiž švábi a další drobná havěť. Vše doplnily špinavé podlahy a sporáky nemyté dlouhé měsíce. Psal o tom web iDnes.

V pekárně se válely mrtvé myši

Já si tento případ pamatuji, protože toto bistro bylo v centru Brna a párkrát jsem tam s dětmi byla. Většinou jsme si dávali nudle s kuřecím masem. Ani ve snu mě teda nenapadlo, že v kuchyni to vypadá tak, jak později psali hygienici. Asi můžeme mluvit o velkém štěstí, že jsme se během těch let ničím nepřiotrávili nebo jsme neměli nějaké střevní potíže,“ uvedla pro Události247 Marie Mařáková z Brna.

iZdroj fotografie: Hygienická stanice hlavního města Prahy
Jak dokládají vybrané fotografie z kontrol část personálu a provozovatelů některých podniků nadále zodpovědný přístup podceňuje

Problémy se však mohou vyskytovat třeba i v pekárnách. Ta v Činěvsi byla například před pár lety plná myšího trusu, a dokonce i mrtvých hlodavců. Pekárna měla výrazně zanedbaný úklid a nevhodně skladovala potraviny. Inspekce tam zjistila možné riziko kontaminace. Psal o tom web Podnikatel. Kontroly také často odhalí třeba myší trus, hromady odpadků a nečistoty v některých večerkách. Někde na zákazníky občas vykoukla i živá myš, pokračuje web. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články