Známá pražská restaurace zavádí novinku. Pokud se lidé chtějí najíst, musí nejdřív zaplatit za příbor i talíř

Zákazníka jedné pizzerie v Praze nemile překvapilo, když si objednal jídlo a zjistil, že pokud si nepřiplatí, musí se najíst rukama.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Informaci o neobvyklé novince přinesl web PrahaIN. Obrátil se na něj muž, který v polovině ledna navštívil pobočku restaurace 360Pizza v pražských Čestlicích, kam si se svými vnoučaty vyrazil na oběd. Protože se pohybuje v gastronomii, zkontroloval si účtenku a nestačil se divit. Takzvaný servisní poplatek totiž činil 27 korun, píše dále web.

Zatím jde o ojedinělý případ

Když se překvapený zákazník zeptal, co to má znamenat, dozvěděl se, že se jedná o částku za pronájem talíře a příboru. „V našich restauracích si zákazníci mohou vybrat buď fastfood, tedy že jim pizzu předkrájíme a zákazník ji konzumuje rukama. Druhou možností je připlatit si devět korun za restaurační servis, kdy pizzu servírujeme na talíři a zákazník dostane příbor,“ vysvětila pro Události247 manažerka restaurace Kateřina Janáčková.

iZdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC-BY-SA
Pizza předběhla řízek i smažák, před ní je jen svíčková

Na české poměry je nezvyklé, aby si restaurace účtovaly kromě jídla, případně obalů, také za příbory. Zákazníci by v takových situacích měli být předem informováni tak, aby se mohli dopředu rozhodnout, zda si v tomto případě jídlo opravdu dají. Účtování za příbory samozřejmě zvýší celkové náklady, které vydáme za jídlo jako takové, a to bychom měli při návštěvě restaurace zvážit,“ uvedl pro Události247 ekonom Štěpán Křeček.

Některé podniky si poplatek za servis účtují rovnou

Pro většinu zákazníků je tato informace novinkou. „Tak s tím jsem se ještě nikdy nesetkala. Je mi jasné, že třeba při zakoupení pizzy s sebou mi naúčtují poplatek za krabici. Ale abych platila za příbor, který zase vrátím, to mi přijde hodně nesmyslné. Stejně to vidím třeba s automatickým spropitným, které si některé restaurace rovnou naúčtují. Překvapilo mě to například v jedné restauraci, která si u každého jídla účtuje couvert,“ řekla Událostem247 Markéta Mašková z Brna.

iZdroj fotografie: abcMedia
Provozovatelé skončili už v průběhu pandemie koronaviru, v současnosti zavírají další. Kvůli vyšším cenám nemají zákazníky

Naše redakce do uvedeného podniku vyrazila. Zjistili jsme, že restaurace Přístav u Vodů, která je na brněnské přehradě, si skutečně účtuje couvert deset korun k ceně všech jídel malých i velkých, studených i teplých, a to za kompletní servis a doplňky. Pokud si tedy vyrazí větší rodina například na rodinnou oslavu o deseti lidech, jen na tomto zaplatí automaticky sto korun navíc. Ne každý si této skutečnosti však všimne a dá personálu ještě takzvané dýško.

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články