Příští týden se otevřou zahrádky restaurací, vstup bude možný jen za určitých podmínek. Ne všichni jsou si rovni

Češi se konečně dočkali, vláda posvětila otevření restauračních zahrádek. Někde je lidé navštěvují už teď, tak zanedlouho legálně.
i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vláda postupuje podle balíčků pro návrat do normálního života, zahrádky patří do čtvrtého. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v pondělí oznámil, že restaurace mohou obnovit provoz svých zahrádek od 17. května. Bude to ovšem za určitých podmínek, jedna z nich se už teď nelíbí většině hostů i restauratérů.




Hosty podle restauratérů není možné zvládnout kontrolovat

U stolu na zahrádce budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Hosté se navíc budou muset prokázat negativním testem, očkováním, nebo proděláním nemoci covid-19. Toto pravidlo vyvolalo pobouření, podle provozovatelů restaurací však tato kontrola není proveditelná a není v silách personálu všechny hosty, kteří budou přicházet a odcházet, uhlídat.


iZdroj fotografie: Depositphotos

Majitelé podniků si neumí představit ani to, že by zákazníci přišli na letní zahrádku například na oběd a ještě před tím by si u stolu udělali test na koronavirus. Podle Havlíčka si totiž host bude moci přinést svou vlastní testovací sadu a použít ji na místě. Svým zaměstnancům majitelé ve většině případů kontroly hostů nařizovat nebudou. Je podle nich také možné, že polovina zákazníků si raději návštěvu hospody odpustí, aby se těmto nepříjemným kontrolám vyhnula.

Počet hostů nijak omezen nebude, jsou však nutné rozestupy

Mezi další podmínky otevření zahrádek patří vzdálenost stolů od sebe alespoň 1,5 metru. Stejně daleko by měla být zahrádka i od kolemjdoucích, pokud není jiným způsobem oddělena například od chodníku. Kapacita zahrádek jinak omezena nebude. Vláda plánovala, že provoz venkovních prostor restaurací uvolní, až počet nakažených coviem-19 klesne za týden pod 75 na 100.000 obyvatel. V Česku je to na toto množství aktuálně 101 potvrzených případů.


iZdroj fotografie: Depositphotos

Restaurace, bary a kavárny musely poprvé kvůli koronaviru zavřít loni od 14. března. Hosty pak mohly opět přovítat na zahrádkách od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda minulý rok povolila až od 25. května. Další nucené uzavření pak nastalo od 14. října a trvalo až do 2. prosince, platila ale výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Jídlo a občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okénka, nebo rozvoz.

Zdroj: MPOČR – Karel Havlíček

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Zobrazit další články
Co si myslíte o článku?
4/5 (80%) 270 hlasů
Nahlásit chybu
adbz.cz
Rodina zrekonstruovala trup starého letadla na přepychový pojízdný karavan. Kreativitě se meze nekladou
JakZdravě.cz
Proč je peeling tak důležitý
VědaŽivě
Co se děje s tělem při absenci spánku? Zpravidla jde o závažné důsledky, které mohou být v některých případech fatální
ArmádníZpravodaj
Projekt Stargate zkoumal možnosti čtení myšlenek pro vojenské účely