Oběd za 50 korun: Globus se zdražování vyhnul, a to ve velkém. V kantýnách si lidé dopřávají jídla za staré ceny

i Zdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
                   

Chování hostů nejen v časech oběda se změnilo. Lidé se oproti situaci před rokem potýkají s růstem životních nákladů a musí omezovat své výdaje. Psal o tom web iDnes. Jídlo v restauraci se tak stává pro většinu lidí stále větším luxusem. K největšímu nárůstu cen během oběda pak došlo u tradičních pokrmů, jako je řízek nebo smažený sýr. Ten stál už loni v některých podnicích podle ČT24 i 215 korun.

Obědy podražily o desítky korun

Ceny obědů v restauracích budou navíc podle expertů i nadále stoupat. „Jídla zdražují kvůli rostoucím cenám energií, ale i nedostatku pracovní síly nebo zvyšování nájemného. Vliv na ceny má i zdražování základních surovin pro přípravu jídel. Už v příští rok se tak může cena meníčka vyšplhat až na hranici dvou set korun,“ uvedl pro Události247 ekonom Lukáš Kovanda.

iZdroj fotografie: S vědomím firmy Globus
Globus prodejna

Nejvíce peněz lidé platí ve stravovacích zařízeních v Praze a Plzeňském kraji, a to kolem 200 korun. Největší nárůsty průměrných útrat jsou ve Zlínském a Středočeském kraji, kde lidé ve srovnání s loňskem vydávají o zhruba 20 korun více. Psal o tom web Český rozhlas. Z dat společnosti Dotykačka, která je poskytovatelem pokladních systémů, vyplývá, že především v době obědů se lidé přesouvají z restaurací do rychlých občerstvení a bister, kde si dají jídlo, ale ne tak často pití, pokračuje web.

Najíst se dá i pod stovku

Stále však existují i místa, kde se mohou strávníci najíst pod sto korun. Například obchodní řetězec Globus v Havířově nabízí v poledním menu zapečené šunkofleky s uzeným masem za 65 korun, stejně jako zapečené brambory. Čočku s vařeným vejcem a okurkou si mohou zákazníci koupit ještě o deset korun levněji, houbové rizoto pak vyjde na necelých 60 korun. V pobočce Globusu v Brně je v menu například fazolový guláš s houbami za 55 korun.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Běžně je kantýna přístupná pouze pracovníkům firmy nebo instituce a jejím návštěvníkům, nejde o zařízení volně přístupné veřejnosti

Jsme už s manželem v důchodu a do Globusu jezdíme už roky jednou týdně na velký nákup. Většinou v úterý dopoledne, kdy tam zase není až tolik lidí. Při té příležitosti si dáváme také oběd, který se tu pořád dost vyplatí. I s nápojem se vejdeme většinou do 250 korun, za což bychom v normální restauraci ani při poledním menu dva obědy určitě nepořídili. Jinak se mimo domov nestravujeme a každý den vaříme,“ řekla Událostem247 Miloslava Bučková z Brna.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články