Oběd za 50 korun: Globus se zdražování vyhnul, a to ve velkém. V kantýnách si lidé dopřávají jídla za staré ceny

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Chování hostů nejen v časech oběda se změnilo. Lidé se oproti situaci před rokem potýkají s růstem životních nákladů a musí omezovat své výdaje. Psal o tom web iDnes. Jídlo v restauraci se tak stává pro většinu lidí stále větším luxusem. K největšímu nárůstu cen během oběda pak došlo u tradičních pokrmů, jako je řízek nebo smažený sýr. Ten stál už loni v některých podnicích podle ČT24 i 215 korun.

Obědy podražily o desítky korun

Ceny obědů v restauracích budou navíc podle expertů i nadále stoupat. „Jídla zdražují kvůli rostoucím cenám energií, ale i nedostatku pracovní síly nebo zvyšování nájemného. Vliv na ceny má i zdražování základních surovin pro přípravu jídel. Už v příští rok se tak může cena meníčka vyšplhat až na hranici dvou set korun,“ uvedl pro Události247 ekonom Lukáš Kovanda.

iZdroj fotografie: S vědomím firmy Globus
Globus prodejna

Nejvíce peněz lidé platí ve stravovacích zařízeních v Praze a Plzeňském kraji, a to kolem 200 korun. Největší nárůsty průměrných útrat jsou ve Zlínském a Středočeském kraji, kde lidé ve srovnání s loňskem vydávají o zhruba 20 korun více. Psal o tom web Český rozhlas. Z dat společnosti Dotykačka, která je poskytovatelem pokladních systémů, vyplývá, že především v době obědů se lidé přesouvají z restaurací do rychlých občerstvení a bister, kde si dají jídlo, ale ne tak často pití, pokračuje web.

Najíst se dá i pod stovku

Stále však existují i místa, kde se mohou strávníci najíst pod sto korun. Například obchodní řetězec Globus v Havířově nabízí v poledním menu zapečené šunkofleky s uzeným masem za 65 korun, stejně jako zapečené brambory. Čočku s vařeným vejcem a okurkou si mohou zákazníci koupit ještě o deset korun levněji, houbové rizoto pak vyjde na necelých 60 korun. V pobočce Globusu v Brně je v menu například fazolový guláš s houbami za 55 korun.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Běžně je kantýna přístupná pouze pracovníkům firmy nebo instituce a jejím návštěvníkům, nejde o zařízení volně přístupné veřejnosti

Jsme už s manželem v důchodu a do Globusu jezdíme už roky jednou týdně na velký nákup. Většinou v úterý dopoledne, kdy tam zase není až tolik lidí. Při té příležitosti si dáváme také oběd, který se tu pořád dost vyplatí. I s nápojem se vejdeme většinou do 250 korun, za což bychom v normální restauraci ani při poledním menu dva obědy určitě nepořídili. Jinak se mimo domov nestravujeme a každý den vaříme,“ řekla Událostem247 Miloslava Bučková z Brna.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články
Scvrklý svetr už nemusí letět do koše. Zachránit se dá mrazem nebo pomocí alobalu
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Kopřivu dvoudomou znali už staří Egypťané. Její pozitivní účinky na artritidu potvrdila i věda
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Nafukovací návnady z Děčína matou ruské vojáky. I kvůli nim mohou hlásit až neuvěřitelná čísla některých zničených zbraní
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
Video: účinný protivzdušný komplet Alvis Stormer nečekaně prohrál se sebevražedným dronem, měl mj. nejrychlejší MANPADS světa