Česká povaha je někdy velmi krutá. Turisté se chtějí jít dívat na trosky v Českém Švýcarsku a hoteliéři to vítají

Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku vedl k evakuaci několika obcí z okolí. Někteří lidé se do objektů mohli vrátit a hodlají na neštěstí vydělat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos.
                   

Jak píše server Novinky, do svých domovů se mohli v neděli vrátit například obyvatelé obce Vysoká Lípa u Jetřichovic. Znovu se tak do svého hotelu mohl podívat také Václav Plzák. Ten sice zatím nehodlá ubytování poskytovat pro turisty, ale nabídnout ho přednostně hasičům, později ale očekává velký zájem veřejnosti. „Nyní čekáme turisty, kteří loví senzace. Když je někde nějaký velký požár, kde se pohybuje množství techniky, to přiláká lidi mnohdy víc než holé skály,“ citují Novinky majitele hotelu Vysoká Lípa.

Plameny se podařilo zkrotit

Jeho slova tak potvrzují, že i na takovém neštěstí někteří opět vydělají. Zatím se ale turisté příliš daleko nedostanou. Od pondělí je sice znovu přístupná Vysoká Lípa, ale není možné pokračovat k Dolskému mlýnu ani k hrádku Šaunštejn, jak dále píše web Novinky. Přesto se někteří lidé zkusili dostat, jak nejdále bylo možné. „Slyšeli jsme, že je to tu již přístupné, tak jsme se sem šli projít. Ale když se nedá pokračovat dál, tak se vracíme,“ vypověděl pro web Novinky mladý pár kráčející po silnici z Jetřichovic.

Požár v Českém Švýcarsku je přitom velkou tragédií. Jak připomíná ČTK, plameny zasáhly plochu přes 1000 hektarů a do hašení je zapojeno více než tisíc hasičů a stovky kusů hasičské techniky. V úterý se podařilo zmenšit zasaženou plochu na zhruba 400 a 450 hektarů, přesto se stále objevovala nová ohniska, a to hlavně v nepřístupném terénu. Náklady na zásah hasičů v národním parku stojí denně odhadem až 20 milionů korun, jak píše ČTK. Přestože se u některých lidí projevuje typická česká nátura, která se snaží i na neštěstí vydělat, objevují se i dobré skutky.

Jídlo pro hasiče zdarma

Jak píše server CNN Prima News, personál jedné restaurace z Hřenska se rozhodl zůstat na místě a vařit zasahujícím hasičům teplá jídla zdarma. „Hasíš les? Tak k nám vlez. Nasytíme, napojíme. A prachy? Ty si nech,“ zní slogan umístěný na restauraci Stará plynárna. Pronajímatel zařízení Pavel Menšík ale přiznává, že nápad vznikl náhodou.V pondělí vždycky kuchař přijede, navařuje na další dny. Takže my jsme navařili, začalo to hořet a co teď s tím? Tak nás napadlo nabídnout to záchranným složkám,“ uvedl pro server CNN Prima News.

Pomoci této dobré myšlence může i sama veřejnost. Na internetu je založena sbírka na jídlo pro hasiče. Podle majitele restaurace ale nemá přispívat ten, kdo má sám málo. Naopak dary od firem a podnikatelů jsou podle Menšíka vítány, píše dále CNN Prima News. V Českém Švýcarsku hoří od 24. července, příčiny požáru budou předmětem vyšetřování. Při zásahu se zranilo už 59 hasičů, jak píše ČTK.

Co si o zmíněném chování myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články