Máslo za více než 2500 Kč za několik kilogramů je v Česku realitou. Dovolí si ho jen bohatí

Máslo je jednou z položek, které v obchodech zdražují nejvíce. Některé ceny už začínají překračovat únosnou mez.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY
                   

Během září jeho cena stoupla meziročně o více než polovinu, jak informuje ČTK. Patří tak k položkám, u kterých stoupá cena nejrychleji. V září inflace dokonce zrychlila a zvýšila se ze srpnových 17,2 procenta na 18 procent. A bude hůř. Jak Události247 psaly, podle generálního ředitele mlékárenské skupiny Interlacto Martina Hudíka je velmi pravděpodobné, že se cena másla dostane až k 80 korunám. Pro domácnosti to znamená jediné: budou si muset odpírat ze svého dosavadního standardu.

Cena bude dál růst

Přestože zmíněná položka je určena spíše pro velkoodběratele a mělo by tak jít o výhodnou nabídku při rozpočítání na kilogramu, není tomu tak. Výsledná částka 260 korun za kilogram není příliš snesitelná. Ti, kteří si dosud dopřávali větší balení másla tak zřejmě budou muset svou spotřebu omezit. I tak si za máslo pořádně zaplatí. Ani čtvrtkilová kostka másla není aktuálně za nijak příznivou cenu. V supermarketech za něj běžné zákazníci zaplatí více než 60 korun.

iZdroj fotografie: Salicyna / Creative Commons / CC BY
Každý Čech sní za rok 6 kg másla a 16 kg jogurtů

Pro restaurace, jídelny či velké milovníky másla je určená desetikilová kostka oblíbené potraviny. Množství je pro toho, kdo má máslovou chuť opravdu rád lákavé, cena už příliš ne. Za blok másla o hmotnosti deset kilogramů zájemci zaplatí s DPH 2 605 korun. Taková částka je pro řadu rodinných rozpočtů naprosto vzdálená možnostem, které mohou za oblíbenou pochoutku zaplatit.

Stará a rozmražená másla

Klidně se tak může společnost dočkat doby, kdy si tradiční snídani v podobě chleba s máslem bude moci dopřát například jen jednou týdně. Navíc máslo, které je možné v Česku koupit nedosahuje v určitých případech příliš dobré kvality. Jak Události247 informovaly, některé kostky jsou staré i více než rok a rozmražené, protože pochází ze státních potravinových rezerv. Poznávací znamení takového zboží je jednoduché. Nemá označení jako čerstvé máslo, ale stolní.

Pro Události247 to potvrdil Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy. Podle něj se jako čerstvé máslo označuje produkt do 20 dnů od data výroby. Jako stolní pak máslo skladované nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotách mínus 18 stupňů Celsia a nižších. Rozdíl je možné poznat nejen v chuti, ale i v nutričních hodnotách, které jsou nižší. Rozmražené máslo má méně vitamínů a také rychleji žlukne. I proto mnoho lidí od nákupu másla ustoupilo a nahrazují ho například margaríny.

Jak jste na tom s máslem vy? Museli jste omezit jeho spotřebu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články