Divadla jsou v koncích, mají až o polovinu nižší návštěvnost. „Od půlky listopadu už se nedá mluvit ani o tom,“ říká mluvčí Národního moravskoslezského divadla

Epidemie koronaviru se negativně podepsala na návštěvnosti divadel. Kvůli nakaženým hercům pak musí jejich kolegové do karantény a dochází k rušení představení.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nižší návštěvnost zaznamenala téměř všechna oslovená divadla. „Letos v období od září do listopadu byla průměrná návštěvnost 67,7 %, v letech 2019 a 2018 to bylo vždy přes 80 %,“ uvedla mluvčí Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni Martina Drbušková. Ještě horší je pak situace třeba v Národním divadle moravskoslezském. „V průměru jsme na podzim dosáhli tak na 50 až 60 % předcovidové návštěvnosti, ale od půlky listopadu už se nedá mluvit ani o tom,“ shrnula mluvčí divadla Šárka Swiderová.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Národní divadlo v Praze

Návštěvnost divadel přitom dále poklesla po rozhodnutí vlády, která zrušila uznávání PCR testů jako prokázání bezinfekčnosti. Představení tak můžou navštívit pouze lidé s dokončeným očkováním nebo ti, kteří prodělali covid v posledních šesti měsících. Lidé, kteří se představení nemohou účastnit, ale své peníze zpět nedostanou a musí se spokojit s vouchery.

Chybí i více než polovina návštěvníků

Většina divadel v republice je vydává s platností do konce příštího roku v hodnotě původní vstupenky, ostatní divadla pak lidem vstupenky přesouvají na pozdější termín. Návštěvníci ale musí dané divadlo kontaktovat a o vouchery nebo změnu termínu je požádat. Například v pražském Národním divadle už voucherů vydali zhruba dvě stě, v Národním divadle Moravskoslezském jich bylo několik desítek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Diváci v divadle

Pražskému Národnímu divadlu chybí především zahraniční turisté, na rozdíl od ostatních divadel se jim ale podařilo návštěvnost obnovit téměř do normálu. „Na předvánoční období jsou představení téměř vyprodaná, museli jsme ale zrušit například premiéru Krásky a zvíře, a to kvůli nemoci,“ uvedl jeho tiskový mluvčí Tomáš Staněk. Návštěvníci se nedočkají ani hostování amerického souboru Nature Theater of Oklahoma s představením Burt Turrido: An Opera, a to také z důvodů pandemie.

Divadla ruší i dlouho plánované premiéry

Rušení alespoň nějaké hry kvůli covidu se přitom nevyhnulo téměř žádnému divadlu. Dejvické divadlo zatím neodehraje například premiéru inscenace Každý má svou pravdu, nebo představení Brian. Několik představení pak zrušili v Národním divadle v Brně nebo v Divadle Husa na Provázku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Premiéra v divadle

V Moravském divadle v Olomouci se pak premiéry Zániku samoty Berhof nezúčastní známý herec Miroslav Etzler, který nyní leží v českolipské nemocnici kvůli covidu. Za vstupenky na představení, která zrušila přímo divadla, dostanou návštěvníci své peníze vždy zpět.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Jan Boháč
Autor článku

Jan Boháč

Zobrazit další články