Divadlo stahuje představení z opravdu kuriózního důvodu. Autor hry trvá na obsazení role černošským hercem

Pražský Činoherní klub musel stáhnout oblíbenou divadelní hru Ujetá ruka. Dramatik McDonagh požaduje obsazení černošského herce. Sokol nestačí.

i Zdroj fotografie: Uživatel Packa / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Požadavek, který není běžný, vznesl britský autor Martin McDonagh. Obsazení černošského herce je jeho podmínkou k tomu, aby zinscenoval svou hru Ujetá ruka (Behanding in Spokane). Nastává ovšem problém, protože Činoherní klub takového herce nemá k dispozici. Až doteď hrál roli Ondřej Sokol, který měl začerněný obličej. 

Podmínky není možné splnit

Divadlo musí z tohoto důvodu úspěšnou inscenaci z repertoáru stáhnout. Ve smlouvě, která práva k jejímu inscenování prodlužuje, se totiž objevila nová podmínka, která stanovuje, že: „Držitelé licence musejí zajistit, aby herec hrající roli Tobyho byl potomkem černošských Afričanů nebo černošských obyvatel Karibiku. Herec musí být poskytovatelem licence písemně schválen.“  To však divadlo v tuto chvíli není schopné splnit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Afroamerický herec

Ve svém vyjádření píše: „Původně v naší inscenaci hrál Tobyho Domingos Correia, který nyní působí v diplomatických službách v zahraničí, a nahradil ho Ondřej Sokol.“ Na fotografiích pořízených přímo z představení je opravdu Ondřej Sokol, který začerněnou tvář. Ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka k tomu uvedl: „Proti autorově vůli je kdokoliv bezmocný.“ Stejný problém se prý může týkat i klasických her, například Shakespearova Othella. 

Začerněný herec dosud nikomu nevadil

Protože v celé řadě evropských zemí je těžké sehnat pro dramatické role herce černé pleti, budou zřejmě diváci ochuzeni o značnou divadelní produkci, která je zajímavá a která je součástí moderního světového divadla. Procházka řekl, že to považuje za diskriminaci opačným způsobem. Černou komedii, kterou režíruje Ondřej Sokol, poprvé divadlo hrálo v prosinci 2010. Obnovené premiéry se pak dočkala v listopadu 2014 a hrála se dodnes.

iOcenění Oscar

Martin McDonagh je současný britský dramatik, scenárista i režisér, který pochází z Irska. Je mu 51 let. Jeho hry jsou známy především explicitním násilím, vulgarismy a černým humorem, pomocí kterých groteskně vykresluje život lidí z nejnižších vrstev. Režíroval známé filmy V Bruggách nebo Tři billboardy kousek za Ebbingem. Druhý jmenovaný film získal dva Oscary.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články