Velkolepý návrat Českého slavíka se nekoná. Nova byla z prohlášení miliardáře Janečka o covidu zděšena a nesouhlasí s ním

Přímý přenos předávání hudebních cen Český slavík má dohru. Televize bude celou situaci řešit s právníky. Porušení opatření má na stole hygiena i policie.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Velkolepý návrat Českého slavíka se nekoná. Televize Nova se od pořadu, který odvysílala v pátek večer, distancovala. Hudební anketu po čtyřech letech vrátil na scénu miliardář Karel Janeček. V přímém přenosu se prezentoval politicky laděnými spoty a pak i proslovem kritizujícím protiepidemická opatření vlády. Televize bude celou situaci řešit s právníky, aby mohla „v budoucnu podobným excesům zabránit.“ Porušením protiepidemických opatření, kdy někteří lidé v sále neměli respirátory, se zabývá hygiena.

Hodlá kandidovat na Hrad

Janeček, který se pravděpodobně hodlá ucházet o prezidentský post v roce 2023, využil prostor, který dostal při předávání ocenění. „Jsme rozděleni, je to obrovský problém. Nesmíme se nechat dále rozdělovat, zkusme nepodléhat strachu. Udělejme vše pro to, aby se naše děti mohly smát,“ prohlásil Janeček v přímém přenosu. „Nesmíme už nikdy udělat to, že jim zavřeme školy. Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ řekl sponzor Českého slavíka.

Celým přenosem se prolínaly krátké Janečkovy spoty vzbuzující dojem politické kampaně, než mecenášství. Zněla v nich hesla jako: „Sponzorem pořadu je společenský reformátor Karel Janeček. S odvahou měníme naši zem“ anebo „Pod heslem nebát se a nekrást bojujeme proti korupci, která ničí lidské životy a ohýbá spravedlnost“. „Nedopusťme návrat doby, kdy se nesmí zpívat,“ napsal Janeček na twitteru ke spotu, který apeluje na to, aby lidé slepě nerespektovali nařízení. Zjevně v narážce na protiepidemická opatření.

Případ už má na stole hygiena i policie

Všichni, kteří se slavnostního večera v Karlínském divadle účastnili, museli dodržovat protiepidemická opatření. Několik diváků v sále, včetně nového majitele slavičí ankety Janečka, nemělo nasazenou roušku ani respirátor. Případem se už zabývá pražská hygiena. Její ředitelka Zdeňka Jágrová iRozhlasu potvrdila, že již požádala o spolupráci policii. Janeček z porušení opatření nebude vyvozovat žádné důsledky. „Ta opatření jsou extrémní, a když je něco extrémní, tak je to špatně a je potřeba se proti tomu postavit,“ citoval ho server iDnes.

Po vlně kritiky se od pořadu Nova distancovala. „Pořad Český slavík je připravován externí firmou, která odpovídá za obsah a jeho kvalitu. TV Nova nezasahuje do složení hostů či do obsahu jejich projevů. Zároveň se tímto pořadem potvrdil trend, který nabývá na intenzitě – kdy jedinec nebo společnost produkuje nebo vyrábí pořad, v jehož rámci prezentuje svoje politické či společenské názory. Budeme muset s právníky hledat cestu, zda lze při dnešní mediální legislativě v budoucnu podobným excesům zabránit,“ uvedla na twitteru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články