Babiš: Pekarová Adamová se musí zorientovat v zahraniční politice. Už nemluví za pětiprocentní stranu

Expremiér Andrej Babiš nemá pochopení pro vyjádření předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové směrem k Maďarsku.

i Zdroj fotografie: S vědomím Markéty Pekarové Adamové / Facebook
                   

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) je velkým kritikem nové vlády. Při jednání Sněmovny o vyslovení důvěry kabinetu Petra Fialy (ODS) měl projev trvající 84 minut. Jak řekl Babiš v rozhovoru pro Právo, řeč si připravoval 14 dnů a několikrát ji přepisoval. Přesto ale prý nestihl vyjmenovat vše, co se jeho ministrům během minulého volebního období podařilo. Šéf hnutí ANO naopak vidí spoustu nedostatků v programovém prohlášení aktuální vlády.

Babiš: Česko nemůže vybojovat světový mír

Babiš nesouzní především se směrem zahraniční politiky, ve které chce Fialův kabinet vsadit na dodržování lidských práv. Podle expremiéra by mělo být na prvním místě obchodování. „Když prezident Francie nebo německá kancléřka jedná v Číně, tak se v tiskovém prohlášení vždy objeví něco o lidských právech, ale na prvním místě je byznys,“ vysvětlil. Babiš nepovažuje Česko za světovou velmoc, proto nemůžeme vybojovat světový mír. Naopak je prý důležité, budovat v zahraničí dobré osobní vztahy. To pomáhá českým firmám nejvíce.

iZdroj fotografie: Pixabay
Andrej Babiš

V té souvislost bývalý předseda vlády zmínil své dobré vztahy s vietnamských prezidentem a premiérem, tureckým prezidentem nebo indickým a thajským premiérem. Nezapomněl zmínit také maďarského premiéra, kterého v minulých dnech výrazně kritizovala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům,“ napsala v příspěvku na sociální síti Facebook a vyjádřila přání, aby si Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu.

Obstojí Lipavský v zahraničí?

Viktor Orbán se stal terčem kritiky u šéfky TOP 09 i o pár dnů později na sociální síti Twitter. Tam Pekarová obvinila maďarského premiéra z podpory střelby do občanů Kazachstánu. Podle Babiše takovým postojem předsedkyně Sněmovny ukazuje, že nerozumí zahraniční politice. Šéf hnutí ANO považuje výroky Pekarové za nemístné, protože je Maďarsko pro Česko velkým investorem a spojencem v Evropské unii.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana
Jan Lipavský

Babiš v té souvislost uvedl, že by si měla Pekarová uvědomit, že „se z leknutí stala třetím nejvyšším ústavním činitelem a že už nemluví jen za marginální pětiprocentní stranu,“ cituje expremiéra server Echo24. V otázce zahraniční politiky vidí expremiér problém i v osobě šéfa diplomacie Jana Lipavského. K pirátskému ministrovi zahraničí měl výhrady i prezident Miloš Zeman. Babiš Lipavského považuje za nezkušeného, a proto se podle něj nemůže rovnat s ostatními ostřílenými diplomaty.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články