Babiš: Bude nás slyšet! Expremiér má znovu svou vládu, ale úřadovat bude ve stínu Fialova kabinetu

Hnutí ANO představilo svou stínovou vládu, která bude oponovat kabinetu Petra Fialy (ODS). Podle Andreje Babiše nejde jen o formální uskupení, ale je připraveno skutečně vládnout.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Stínová vláda hnutí ANO se poprvé sešla. Vede ji bývalý premiér Andrej Babiš a zasedá v ní pět bývalých ministrů jako Alena Schillerová, Karel Havlíček nebo Lubomír Metnar. Stínová vláda, v níž je také třeba bývalý šéf sněmovny Radek Vondráček i někdejší středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, plánuje komentovat rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) a jeho ministrů.

Vláda je nekompetentní

Současná vláda je podle Babiše nekompetentní. Je prý šokovaný tím, co Fialův kabinet předvádí. „Ve vládě financím nerozumí nikdo,“ cituje ho iDnes s tím, že je Babiš přesvědčen, že se vládě nepodaří ušetřit 80 miliard korun. Stínová vláda ANO bude oponovat záměrům současného pětikoaličního kabinetu. Ve stínové vládě zasedá 15 členů a pomohou jí i tři zmocněnci. Z bývalých ministrů je v ní ještě Richard Brabec a Klára Dostálová.

To, co předvedla nová vláda za měsíc, jenom potvrzuje, že je to vláda nekompetentní, není schopna řešit problémy naší…

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne Čtvrtek 20. ledna 2022

Stínoví ministři mají na starost resorty, kterým se věnovali i v bývalé vládě, tedy finance Schillerová, průmysl a obchod Havlíček, obranu Metnar, místní rozvoj Dostálová a životního prostředí Brabec. Stínovým ministrem spravedlnosti je Vondráček, ministryní kultury Pokorná Jermanová, ministrem zdravotnictví je místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Julius Špičák, ministrem školství předseda školského výboru Ivo Vondrák.

Budete o nás slyšet

Dalšími jmény ve stínové vládě jsou poslanec Martin Kolovratník jako ministr dopravy, ministryní vnitra je místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, ministrem zahraničí poslanec Jaroslav Bžoch, ministrem práce a sociálních věcí Aleš Juchelka a ministrem zemědělství Karel Tureček. Kabinet hnutí ANO má i tři zmocněnce. Pro sport Jana Richtera, pro IT a digitalizaci Roberta Králíčka a pro ochranu spotřebitelů Patrika Nachera.

Odpovídám redaktorce z Novinek 😎

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne Čtvrtek 20. ledna 2022

Stínová vláda se už na prvním jednání obula do Fialova kabinetu. „To, co předvedla nová vláda za měsíc, potvrzuje to, že je nekompetentní. Není schopna řešit problémy naší země a našich občanů,“ cituje Babiše TN. Podle něj nebude stínový kabinet jen formální vládou, bude připravený i skutečně vládnout. „Jelikož jsme sice volby vyhráli individuálně, ale celkově jsme je prohráli, tak budeme stínová vláda. A budete o nás slyšet,“ dodal.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články