Učitelé za minulé vlády dostali všechno, co jim bylo slíbeno. Naváže na to Fialův kabinet?

Platy učitelů jsou jedním z bodů programu vlády Andreje Babiše, který se jí podařilo splnit. Odměny pedagogů se dostaly na jedenapůlnásobek průměrné mzdy z roku 2017.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pro kabinet Andreje Babiše (ANO) byly platy učitelů jednou z priorit. V programovém prohlášení vláda slíbila, že platy ve školství vzrostou do letošního roku na 150 procent jejich úrovně z roku 2017. To činí v průměru kolem 47 tisíc korun. Bývalý ministr školství Robert Plaga (ANO) uváděl, že učitelé mají v roce 2021 dostávat průměrně alespoň 45 tisíc korun. To se bývalé vládě povedlo splnit.

Zůstanou platy příští rok zmrazeny?

Podle Českého statistického úřadu výdělky učitelů za poslední tři roky vzrostly o 40 procent. Ze zhruba 31 tisíc v roce 2017 na více než 43 tisíc korun v roce loňském. I druhý cíl Babišovy vlády ohledně učitelů se splnil, a to udržet příjmy pedagogů na úrovni 130 procent aktuální průměrné mzdy. Jak informují Hospodářské noviny i nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) hodlá úroveň odměňování učitelů udržet na 130 procentech celostátního průměru.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Učitelský plat

Tempo platového růstu tak bude muset vláda udržet také pravidelným přidáváním. Jak ale informovaly Novinky, kabinet koalic Spolu a PirSTAN kvůli rozpočtovému provizoriu platy učitelů a dalších státních zaměstnanců na začátku roku roku 2022 nezvýší. Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) nebudou prostředky na navýšení platů pro pedagogy v prvních třech měsících příštího roku. Zůstanou tak zmrazeny na úrovni roku 2021.

Nejméně berou učitelé v mateřinkách

Přitom návrh na zvýšení platů učitelů od roku 2023 na 130 procent průměrné mzdy předkládali právě Starostové s Piráty. Bývalá vláda navíc rozhodla o tom, že od 1. ledna 2022 vzrostou platy většiny zaměstnanců ve veřejném sektoru o 1400 korun. Týkat se to má i vojáků, policistů a dalších příslušníků ozbrojených sborů. Platové tarify zaměstnanců se mají zvýšit plošně o tisíc korun, dalších 400 korun pak tvoří nenároková složka platu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Školství

Za první pololetí tohoto roku byl průměrný plat učitele na prvním stupni 44 036 korun. Učitelé na středních školách a druhých stupních základních škol pak pobírali za prvních šest měsíců letošního roku v průměru 44 469 korun. Nejnižší jsou platy v mateřských školách, které loni činily v průměru jen přes 36 tisíc korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články