Babiš se pustil do Piráta Michálka. Nazval ho psychopatem a udavačem

Ostrá výměna názorů mezi expremiérem Andrejem Babišem a šéfem pirátských poslanců Jakubem Michálkem proběhla během čtvrtečního jednání Sněmovny.

i Zdroj fotografie: Lucie Bartoš / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ve čtvrtek se konala mimořádná schůze Sněmovny kvůli financování hnutí STAN. Svolána byla opozičním hnutí SPD a ANO. Poslanec za Pirátskou stranu Jakub Michálek v té souvislosti prohlásil, že je od hnutí ANO pokrytecké domáhat se objasnění dárců Starostů, když je ANO financováno trestně stíhaným Babišem. „Je potřeba, abychom opustili tohleto pokrytectví, kdy někdo vidí třísku v oku svého bližního, ale nevidí trám v oku svém,“ uvedl pirátský poslanec.

Michálek: Do budoucna bez urážek

Michálek zároveň připomněl, že firmy z expremiérova svěřenského fondu čerpají státní dotace. Takové prohlášení ale bývalého předsedu vlády Andreje Babiše rozčílilo a obvinil Michálka ze lži. „Je to psychopat. Je nemocný. Chodí na policii do spisu Čapí hnízdo udávat bratrance mojí ženy,“ cituje Babiše server CNN Prima NEWS. Expremiér zároveň vyvrátil, že by do hnutí ANO šly netransparentní peníze.

iZdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Jakub Michálek

Michálek poté ještě vyzval Babiše, aby se příště zdržel hanlivých výrazů a urážek. „Konkrétně je to disciplinární delikt, takže vás žádám, abyste se toho zdržel do budoucna,“ prohlásil. Během čtvrteční schůze Sněmovny ale neproběhl první konflikt mezi oběma politiky. Pirát Michálek například v minulosti Babiše kritizoval za slabou docházku ve Sněmovně. V roce 2020 mu vyčítal, že na písemné interpelace vlády přišel zhruba v 16 procentech.

Bude napětí mezi politiky pokračovat?

V té souvislosti tehdejšímu premiérovi Babišovi Michálek připomněl, že se na interpelacích řeší důležité problémy občanů. Další hádka mezi šéfem poslanců Pirátské strany a šéfem hnutí ANO pak proběhla loni v září. A to opět při interpelacích. Tehdy pirátský poslanec vmetl Babišovi, že jeho vláda zadlužuje zemi a nepomáhá ekonomice. Michálkův útok nenechal šéfa hnutí ANO ani v té době bez odezvy a opět nešetřil ostrými výroky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sídlo Agrofertu

„Jste ekonomický diletant, jste úplně mimo,“ prohlásil. A napětí mezi oběma politiky zřejmě jen tak neopadne. Jak nedávno informoval server SeznamZprávy, poslanec Michálek tvrdí, že by měl být Babiš u firem z holdingu Agrofert a Synbiol uveden jako osoba s koncovým vlivem. Nikoli jako takzvaný koncový příjemce, jak je tomu doteď. Z toho důvodu dal pirátský poslanec podnět k Městskému soudu v Praze.

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články