Zneužívá Lubomír Volný dávky? Exposlanec objíždí demonstrace, přitom má být doma

Lubomír Volný kandidoval v říjnových volbách za hnutí Volný blok, který se do Sněmovny nedostal. Týden před skončením mandátu nastoupil exposlanec na nemocenskou.

i Zdroj fotografie: S vědomím Lubomíra Volného / Facebook
                   

Hnutí Volný blok získalo v parlamentních volbách jen 1,33 procenta hlasů. Lubomír Volný tak nedostal žádný státní příspěvěk. Jak informuje server iRozhlas dne 19. října 2021, tedy deset dní po prohraných volbách, nastoupil Volný do pracovní neschopnosti. Informaci potvrdil ředitel tiskového střediska Poslanecké sněmovny Roman Žambroch. Další podrobnosti ale sdělit odmítl.

Demonstrace v rámci vycházek

Sám Volný potvrdil, že je i nadále v pracovní neschopnosti. Přitom se prokazatelně za tu dobu zúčastnil několika demonstrací proti koronavirovým opatřením. Na konci listopadu vystoupil například na pražské Letné a v polovině prosince byl viděn také na akci proti povinnému očkování v Brně. Viděn byl i v Ostravě. Volný to ale nepovažuje za problém. „Všechno bylo v pořádku. Nebylo to v kolizi s mým zdravotním stavem,“ řekl. Více informací o zdravotním stavu odmítl prozradit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Protest proti opatřením

Demonstrace podle svých slov navštěvuje v době vycházek. Řešit účast Volného na protestech i přes pokračující nemocenskou Sněmovna nemůže. „Po 26. říjnu není poslancem sněmovny, tudíž k němu Kancelář Poslanecké sněmovny nemá žádný vztah,“ vysvětlil mluvčí Žamboch. A komentovat konkrétní případ nemůže ani Česká správa sociálního zabezpečení, jak sdělila její mluvčí Jitka Drmolová. Sám Volný svou neschopenku a rozpis vycházek, odmítl zveřejnit. „Není to veřejný dokument,“ prohlásil.

Demonstrace není vycházka

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ale Volný léčebný režim jednoznačně porušuje. Podle něj demonstrace nesplňují účel povolené vycházky a neschopenka by tak měla být Volnému ukončena. „Vycházky jsou umožněny tehdy, když to prospívá léčbě pacienta,“ vysvětlil Kubek. Jako příklad uvedl rehabilitaci nebo pohyb na čerstvém vzduchu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Poslanecká sněmovna

Exposlanec se proslavil kvůli své potyččce loni v lednu. Během schůze k prodloužení nouzového stavu vystartoval na předsedající Tomáše Hanzela (ČSSD). Na základě rozhodnutí mandátového a imunitního výboru musel Volný zaplatit pokutu ve výši jednoho měsíčního poslaneckého platu. Tedy zhruba 90 tisíc korun. Jak připomněl server CNN Prima NEWS Volný se do Sněmovny dostal v roce 2017 za hnutí SPD. V březnu 2019 ale po zrušení moravskoslezské organizace z hnutí Tomia Okamury vystoupil a založil Volný blok.

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články