Farský se po kritice vzdává mandátu: „Nechci komplikovat fungování vlády,“ řekl

Přestože je na půlroční stáži ve Spojených státech, chtěl poslanec Starostů Jan Farský vykonávat mandát ve sněmovně. Po vlně kritiky ho k rezignaci vyzvalo vedení STAN.

i Zdroj fotografie: S vědomím Jana Farského / Facebook
                   

Po sílící kritice se poslanec a první místopředseda hnutí STAN Jan Farský rozhodl složit svůj sněmovní mandát. K rezignaci ho vyzvalo i předsednictvo hnutí Starostů. „Pozdě, ale přeci,“ řekl politolog Ladislav Mrklas v ČT. Farský, který o víkendu odletěl na půlroční stáž do amerického Oregonu, chtěl současně vykonávat funkci poslance. Plat by poslal neziskovým organizacím. Na důležitá hlasování by přiletěl. Před loňskými parlamentními volbami už Fullbrightovo stipendium, podle šéfa Starostů a ministra vnitra Víta Rakušana, řešil.

Farský složí mandát

Kritika rozhodnutí Farského začala sílit i od koaličních partnerů a nakonec i od jeho domovského hnutí. „Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance. Chtěl bych se omluvit všem, které svým odstoupením zklamu, a poděkovat všem, kteří mě v mém rozhodnutí podporovali,“ napsal v noci na čtvrtek na sociálních sítích Farský. Ještě minulý týden si mandát chtěl ponechat.

Milí všichni, mám za sebou jedenáct let ve sněmovně. Mou prací byla regulace hazardu, protikorupční zákon o registru…

Zveřejnil(a) Jan Farský dne Středa 19. ledna 2022

Farský hodlal létat z Oregonu na klíčová hlasování dolní parlamentní komory. Jeho půlroční absence ve Sněmovně by tak byla zřejmě vyřešená. Tvrdil, že má podporu předsedy Starostů a ministra vnitra Víta Rakušana, ale i premiéra Petra Fialy. „Svou půlroční stáž jsem konzultoval jak s předsedou STAN Vítem Rakušanem, tak předsedou vlády Petrem Fialou. Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ napsal Farský na sociálních sítích.  Premiér i Rakušan se od tvrzení nakonec distancovali.

Premiér se distancoval

 „Jen jsem byl informován. V osobním rozhovoru jsem vyjádřil pochybnost. Já bych to takto neudělal, nemám z toho žádnou radost. S důvěrou se dlouho hazardovat nemůže,“ řekl Fiala v ČT. Rakušan si původně myslel, že by si Farský měl mandát ponechat, ale změnil názor. „S velkou mírou upřímnosti v tomto přiznávám jednu svou velkou chybu. Celou věc jsem neodhadl. Neodhadl jsem sílu reakce veřejnosti a to, jakým způsobem bude toto téma rezonovat,“ cituje Rakušana Aktuálně.

Milí všichni, ve čtvrtek odlétám na půl roku do Ameriky. Fulbrigtova komise podpořila můj projekt How to Transform 250…

Zveřejnil(a) Jan Farský dne Pondělí 10. ledna 2022

Souběh poslaneckého mandátu a stipendijního programu v Oregonu kritizovala od začátku opozice, přidali se však i koaliční partneři. Podle vyjádření prezidenta Miloše Zemana pro Frekvenci 1 jde o podvod na voličích. „Myslím si, že politik, který kandiduje, do toho musí jít naplno,“ řekl v CNN Prima News předseda lidovců Marian Jurečka. Dodal, že „ s těmi, kteří to vnímají kriticky, ale souhlasí“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že to vnímá negativně, přestože jde o osobní rozhodnutí Farského.

Jurečka se opřel do Farského.

Jurečka se opřel do Farského: Odlet do USA není v pořádku. Voličům měl o stipendiu říct. https://iprima.tv/3rmgPrI

Zveřejnil(a) CNN Prima NEWS dne Neděle 16. ledna 2022
Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články