Rakušan: Hnutí STAN vrátí všechny pochybné dary. O jakou částku přesně jde?

Hnutí Starostové a nezávislí se rozhodlo přijímat finanční dary jen od fyzických osob. Reaguje tak na kauzu darů od firem ovládaných společnostmi z Kypru.

i Zdroj fotografie: S vědomím Víta Rakušana / Facebook
                   

Hnutí STAN vrátí celkem 3,42 milionu korun. Jedná se o všechny dary od právnických osob, které hnutí obdrželo od loňských parlamentních voleb až dosud. Po jednání vedení strany to oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. V té souvislosti ale připomněl, že hnutí přijetím daru neporušilo žádný zákon. „Byli jsme přesvědčeni, že zákonnost postupu je dostatečným kritériem, ukázalo se, že to v tomto případě nestačí,“ cituje šéfa hnutí server Echo24.

Změní se zákon o financování stran?

STAN tímto krokem reaguje na informace v médiích z posledních doby, které upozorňovaly, že hnutí přijalo peníze pocházející od společností z Kypru. Některé finance měly pocházet dokonce od firem s trestně stíhaným spolumajitelem. Právě pochybnosti veřejnosti vedly podle Rakušana hnutí k rozhodnutí peníze vrátit. „Žádné peníze nestojí za to, abychom riskovali důvěru lidí,“ vysvětlil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Do změny zákona o financování stran hodlá hnutí STAN přijímat dary jen od fyzických osob. Novelu zákona chtějí Starostové navrhnout koaličním partnerům. Změna zákona by měla vyjasnit jak mají pravidla financování stran fungovat. „Je-li tu společenská nutnost tyto věci nějak zpřísnit a dále definovat, pojďme debatu otevřít,“ vyzval místopředseda poslanců STAN Lukáš Vlček. Podle hnutí je jinak možné zpochybnit jakýkoliv firemní dar.

Nátlak na Starosty byl neudržitelný

Proces vracení peněz od Starostů a nezávislých zpět k firmám má nějakou dobu trvat. Rakušan zároveň ale vyjádřil firemním dárcům poděkování s tím, že rozhodnutí je vedeno společenskou odpovědností. STAN hodlá podle něj zpřísnit i přijímání darů od fyzických osob. Každý dárce by měl nově čestně prohlásit, že není trestně stíhaný. STAN čelí pochybnostem o svém financování od prosince. V té době přišla Mladá fronta Dnes s informací, že hnutí přijalo na svém transparentním účtu peníze od společností ovládaných firmami z Kypru.

iSchůze Poslanecké sněmovny

V minulém týdnu pak přinesl server SeznamZprávy informaci, že spolumajitel některých firem, které hnutí darovaly miliony korun, je trestně stíhaný v daňové kauze. Kvůli pochybnostem se snažily opoziční hnutí ANO a SPD bezúspěšně svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, kde by hnutí STAN financování vysvětlilo. Vetován byl ale vládními stranami i návrh SPD na zřízení vyšetřovací komise. Následně požádali po hnutí STAN vysvětlení i koaliční Piráti. Vyjasnění situace chtěl od Rakušana také premiér Petr Fiala (ODS).

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články