Miliardář Janeček chce příští rok usilovat o post hlavy státu. Prozradil, čí podporu chce získat

Karel Janeček oznámil svou kandidaturu na Hrad v holešovickém divadle La Fabrika. Prezidentská kampaň nese název Tohle jsme my.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

O kandidatuře Karla Janečka na Hrad se v poslední době velmi spekulovalo. Matematik a podnikatel se rozhodl své rozhodnutí oznámit v pátek v divadle La Fabrika. Stejné místo hrálo důležitou roli také v kampaních Jiřího Drahoše, který neúspěšně kandidoval na prezidenta v roce 2018. Prostory využil také Karel Schwarzenberg, když se ucházel o post hlavy státu v roce 2013. Ani on proti Zemanovi neuspěl. Jak uvedl Janeček pro server iDnes, není kvůli tomu pověrčivý. „Je evidentní, že divadlo La Fabrika má tu správnou energii,“ prohlásil miliardář.

Česko má být vzorem pro celý svět

Janeček své oznámení o kandidatuře na Hrad pojal částečně jako rozhovor se skupinou přátel na scéně divadla o tom, jak by se měl v České republice zlepšit život. „Je důležité, aby každý člověk mohl žít důstojný život i v důchodu,“ řekl. Janeček zároveň deklaroval, že si bude hradit veškeré náklady na prezidentskou kampaň sám. Jeho výdaje se mají blížit limitům finančních výdajů pro jednotlivé kandidáty. Ty činí v prvním kole 40 milionů korun a ve druhém kole dalších 10 milionů. Možnost uhradit si vše ze svého považuje miliardář za výhodu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Státní vlajka

Janeček hodlá pro svou kandidaturu získat podpisy občanů. Aby se mohl o post hlavy státu ucházet, potřebuje jich nasbírat minimálně 50 tisíc. I proto plánuje otevřít podpisová střediska a hodlá se také setkat s co největším počtem obyvatel. Zároveň ale podle svých slov komunikuje i s některými senátory, kteří by ho také mohli svými podpisy podpořit. „Věřím, že budeme úspěšní a že se tak můžeme stát vzorem nejen pro Evropu, ale i pro celý svět,“ prohlásil Janeček.

Janeček má radost ze zrušení povinného očkování

Voliče chce oslovit vizí svobodné, úspěšné a prosperující země. Kampaň „Tohle jsme my“ má i svůj web, na kterém Janeček v několika kapitolách sepsal, čeho chce dosáhnout. V jedné části upozorňuje na nesmyslné restrikce a nelogická opatření. „Nesmíme se poslušně stávat otroky mocných,“ stojí v kapitole Svobodná společnost. Jak připomíná server iRozhlas Janeček je spolumajitelem společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Odmítání vakcíny

Zároveň stál u zrodu Nadačního fondu proti korupci nebo Nadačního fondu Neuron na podporu vědy. Ten se od něj ale loni na podzim distancoval, a to kvůli jeho proslovu na Českém slavíkovi. Při vyhlášení hudební ankety miliardář vystoupil proti povinnému očkování děti proti covidu-19. Nedávno také Janeček podpořil Iniciativu 21, která odmítá povinné očkování vybraných profesních skupin. Osmačtyřicetiletý Janeček v té souvislosti v pátek ocenil, že kabinet Petra Fialy vyhlášku zavádějící povinné očkování proti covidu-19 zrušil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články