Nahradí Jurečka Maláčovou? Původně měl ovládnout resort zemědělství

Předpokládalo se, že předseda KDU-ČSL Marian Jurečka obsadí ve vznikajícím kabinetu ministerstvo zemědělství. Vše ale bude zřejmě jinak.

i Zdroj fotografie: TOP 09
                   

Šéf lidovců Marian Jurečka již v minulosti byl ministrem zemědělství, a proto se předpokládalo, že se na tento resort vrátí. Podle serveru Novinky ale Jurečka zamíří na post ministra práce a sociálních věcí. Personální otázky v nové vládě odmítl sám předseda KDU-ČSL komentovat. Podle něj se k tomu ještě sejde s ostatními v blízkých dnech a budou vše probírat, protože ještě nepadlo konečné rozhodnutí.

Jurečka neovládne zemědělství, ale resort práce a sociálních věcí

Pokud by Marian Jurečka nastoupil na ministerstvo práce a sociálních věcí, nahradil by tam Janu Maláčovou (ČSSD), jejíž strana se do Sněmovny v letošních říjnových volbách nedostala. Usednutí Jurečky do čela resortu práce by bylo překvapením. Dosud se o něm mluvilo jako o kandidátovi na vedení zemědělství. Ministerstvo vedl už v kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v letech 2014 až 2017. Kdo by tedy obsadil resort zemědělství, zůstává otázkou.

iZdroj fotografie: Matouš Hruška / Creative Commons / CC BY-SA
Jana Maláčová

Lidovci si měli o post ministra práce a sociálních věcí říct už na první povolební schůzce. Původně se ale objevily informace, že vedení ministerstva se ujme senátorka Šárka Jelínková. Ještě před volbami se pak spekulovalo o šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, která o resort projevila zájem. Ta se ale nakonec uchází o post předsedkyně Sněmovny. A další možná adeptka je dle Blesku na ministryni práce a sociálních věcí Olga Richterová (Piráti) také nakonec zřejmě usedne v čele Sněmovny jako místopředsedkyně.

Dvě možné kandidátky se nominace vzdaly

V kuloárech se šíří informace, že obě z původních ambic obsadit resort MPSV ustoupily z osobních důvodů. Sama Pekarová Adamová v nedávném rozhovoru pro Právo prohlásila, že koalice Spolu má na MPSV silného kandidáta. Piráti podle ní o obsazení postu ministra práce a sociálních věcí nakonec ani neusilovali. KDU-ČSL má podle dohody připadnout kromě ministerstva práce a sociálních věcí také zmiňované zemědělství a resort životního prostředí. Podle předsedy strany Jurečky je zásadní, aby se lidovci zaměřili na potřeby lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lidovci

Dlouhodobě lidovecký šéf definuje jako důležitá témata dostupnost bydlení, výstavbu dopravní infrastruktury a důchodový systém. Marian Jurečka vystudoval rostlinolékařství na Mendelově univerzitě v Brně a vlastní rodinnou zemědělskou farmu u Přerova. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1999, poslancem byl poprvé zvolen v roce 2013. Do čela lidovců kandidoval už v roce 2009, ale prohrál ve druhém kole s Markem Výborným. Předsedou strany se nakonec stal loni v lednu, když Výborný rezignoval na funkci z rodinných důvodů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články