Kalousek zvažuje prezidentskou kandidaturu. Do konce zimy se rozhodne. Prozradil, co mu na stávajícím prezidentovi vadí

Kalousek se možná vrátí do politiky. Konkrétně zvažuje prezidentskou kandidaturu do voleb začátkem roku 2023. Svoje rozhodnutí sdělí do konce zimního období.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Před rokem rezignoval na poslanecký mandát se slovy, že s politikou končí. Nyní však zvažuje návrat. Exministr financí Miroslav Kalousek,jeden z nejostřejších řečníků, zvažuje prezidentskou kandidaturu do voleb v roce 2023. Do konce zimy však bude analyzovat situaci, poté se rozhodne, zda to vůbec má smysl.

Důvody jeho kandidatury

„Úkolem prezidenta je péče o to, aby ústavní mechanismus fungoval jak má,“ prohlásil bývalý politik, který by rád dělal věci jinak než dosavadní prezident Miloš Zeman. Mimo jiné neosidlovat Pražský hrad, ale udělat z něj centrum kultury.  „Prezident by neměl na lidi shlížet. Ten Hrad k tomu strašně svádí,“ říká Kalousek. Dodává také, že půjde-li nakonec do voleb, bude kandidátem občanů, nikoliv koalice SPOLU, v níž je i jeho strana TOP 09.

Kalousek tak bude muset nasbírat nejméně 50 tisíc podpisů. Slibuje proto, že v případné kontaktní kampani udrží svůj pověstný temperament na uzdě. Ten se například projevil, když v roce 2011 zfackoval čtyřmi ranami muže před Sněmovnou, kteří jej uráželi.

 „Já jsem nikdy nefackoval nikoho v kampani. Nefackuji ani nikoho na potkání, ale když zhruba dvacetiletý člověk na mě křičí: „Kalousku, ty svině, my tě oběsíme s celou rodinou,“ tak jsem si řekl „Mám já to zapotřebí?“ A dospěl jsem k názoru, že nemám. Tak jsem mu dal pár výchovných,“ cituje Blesk expolitika, který by se dnes v podobné situaci zachoval stejně.

Další kandidáti na prezidenta

„Potřebujeme kandidáta, který by měl širší společenskou podporu,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Ten by chtěl za koalici SPOLU nasadit společného kandidáta. Podle představ stran by měl být společný kandidát hlavním vyzyvatelem Andreje Babiše, v případě že bude expremiér kandidovat.

K prezidentské kandidatuře se zatím vyslovila desítka mužů a žen. Někteří však s vyhlášením takticky vyčkávají. Pravděpodobnými účastníky voleb, by tak měli být předchozí Zemanovi vyzyvatelé a současní senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Fischer kandidaturu deklaroval již v roce 2018, Hilšer na podzim 2019. Dále prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová a advokátka Klára Long Slámová.

Vedle nich i komik Miloš Knor, Vladimír Boštík, Roman Hladík a Ivan Smetana. V neposlední řadě také zástupce hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES Jakub Olbert. Hnutí pořádá po České republice demonstrace a vyjadřuje se proti vládním opatřením, uvedl Deník.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články