Komentář: Poslanecký plat se pobírá komfortněji z pláží v Oregonu

Poslanec starostů Jan Farský bude půl roku chybět ve sněmovně, protože získal stipendium v USA. Poslaneckého mandátu se nehodlá vzdát, na klíčová hlasování přiletí.

i Zdroj fotografie: S vědomím Jana Farského / Facebook
                   

Poslanec Jan Farský odlétá na půl roku do USA. Na oregonské univerzitě bude pracovat na projektu zaměřeném na transformaci 250 let amerického federalismu do strategie pro příští čtvrtstoletí Evropské unie, na který získal stipendium. Složil funkci předsedy poslaneckého klubu starostů, ale mandátu poslance se drží zuby nehty. Přestože bude tisíce kilometrů za oceánem, bude ho vykonávat. To ale dostává do prekérní situace i celou pětikoalici, která je na začátku svého složitého vládnutí.

Na důležitá hlasování přiletí

Zjevně nejde o nejčistší řešení složité situace, v níž se Farský ocitl. Získání prestižního stipendia je jedna věc, ale to jak s velorexem objížděl Liberecký kraj a přesvědčoval voliče, aby mu dali důvěru ve volbách, je věcí druhou. A důvěra v politiky je v Česku prachbídná. Farský se právě teď zasadil o to, aby to tak i zůstalo. Farský řekl, že na důležitá hlasování dolní komory parlamentu klidně přiletí zpět do Česka. Tím však přiznal, že podle něho práce poslance hlasováním začíná i končí.

Milí všichni, ve čtvrtek odlétám na půl roku do Ameriky. Fulbrigtova komise podpořila můj projekt How to Transform 250…

Zveřejnil(a) Jan Farský dne Pondělí 10. ledna 2022

Farský není ve sněmovně nováčkem a ví, jak to chodí. Zůstává členem organizačního výboru a stálé parlamentní delegace do Parlamentního shromáždění NATO. Kromě kanceláře ve sněmovně má i regionální v Semilech, kde by měl mít pravidelné poslanecké dny pro voliče. Ostatně každý kandidát Starostů se zavázal v koaliční smlouvě s Piráty, že mandát nebude žádný vedlejšák.

„Bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu, a zařídí si své ostatní aktivity tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času.“ Při pobytu v Oregonu je problémem už jen časové pásmo, pokud nehodlá Farský úřadovat online uprostřed noci.

Křišťálově průzračné řešení

Důvěra v politiky se může v kauze Farský otřást ještě jednou. Ve hře jsou peníze daňových poplatníků, kteří sami čelí covidové, inflační i ekonomické krizi. Základní plat poslance je zhruba 90 tisíc korun měsíčně, ale pobírá ho jen malá část zákonodárců. Většina poslanců, stejně jako Farský, zastává další funkce, za což jejich příjem roste. Nárok mají i na takzvané náhrady, což jsou další desetitisíce navíc a další benefity, včetně 50 tisíc měsíčně na asistenta.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pláž

Farský sice oznámil, že svůj poslanecký plat bude odvádět neziskovým organizacím, jako jsou Člověk v tísni, Paměť národa, Skaut. Zruší pronájem kanceláře? Vyhodí asistenty? Půl roku nebudou mít práci, půl roku bude jeho regionální kancelář v Semilech zbytečná. O tom Farský už nemluví. Nový politický styl, který pětikoalice deklamovala, se nekoná. To by Farského nahradil poslanec na fulltime bez řečí.

I když… Třeba se ukáže, že se mandát zákonodárce dá vykonávat na dálku. Takže by stát nemusel držet luxusní Thunovský, Šternberský, Valdštejnský nebo Kolovratský palác. A 200 poslanců s 81 senátory by komfortně pracovali na druhé straně zeměkoule.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články