,,Korupci jsme z nejvyšších pater politiky vymýtili,“ říká bývalý premiér Babiš

Transparency International v souvislosti s žebříčkem vnímání korupce, kde se Česko umístilo na 49. místě, kritizovala bývalou vládu. Podle expremiéra zaujaté a neobjektivní.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

V mezinárodním žebříčku vnímání korupce organizace Transparency International se Česko umístilo na 49. místě ze 180 zemí, tedy stejně jako loni. V tuzemsku podle protikorupční organizace chybí koncepce boje proti korupci a politikům vůle prosadit potřebné zákony, zejména na ochranu oznamovatelů, o lobbingu a o státní službě. Podle expremiéra Andreje Babiše (ANO) jeho vláda vymýtila korupci z nejvyšších pater politiky, pokud se někde dnes mluví o korupci v politice, je to ve spojení se samosprávou.

Vágní programové prohlášení

V indexu vnímání korupce Česko a Slovensko zaostávají za průměrem Evropské unie. Podle Transparency International se během vládnutí předchozího kabinetu nepodařilo zlepšit takřka nic. Programové prohlášení nové vlády Petra Fialy (ODS) v tomto ohledu hodnotí jako velmi vágní, jde-li o omezování korupce. Podle pirátského poslance Jakuba Michálka dokument ale obsahuje řadu návrhů, které by situaci mohly zlepšit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Korupce

Jde podle něho třeba o novelu zákona o státním zastupitelství, novelu zákona o střetu zájmů nebo zákon o ochraně oznamovatelů korupce. „Sleduji dlouhodobě hodnocení od Transparency International a Česká republika se za dobu, kdy hnutí ANO mělo ministerstvo spravedlnosti, čili za posledních osm let, propadla o mnoho příček. Považuji to za zásadní problém,“ cituje Michálka iDnes. Z hnutí ANO resort vedli Helena Válková, Robert Pelikán, Taťána Malá, Jan Kněžínek a Marie Benešová

Ani jeden ministr neměl problém

Expremiér s hodnocením organizace nesouhlasí. „Za naší vlády ani jeden ministr neměl žádný korupční problém. Všechno jsme to z nejvyšších pater politiky vymýtili, a pokud se někde dnes mluví a píše o korupci v politice, je to ve spojení se samosprávou. A to je oproti minulosti velká změna,“ řekl Babiš ČT. Organizace to podle něj nereflektuje, stejně jako to, že menšinová vláda ANO a ČSSD připravila protikorupční zákony, které ve sněmovně nenašly podporu. „Opozice je jednoduše nechtěla,“ dodal.

Babiš kritiku bývalé vlády ze strany Tranparency International vnímá jako zaujatou a neobjektivní. Je to prý i proto, že ji opakovaně v minulosti označil za zkorumpovanou a pochybnou. Organizace se totiž dlouhodobě věnuje kauze Čapí hnízdo a majetkovým vazbám k holdingu Agrofert. Spor mezi expremiérem a Transparency International dokonce řeší soudy. Organizace žádá po Babišovi omluvu, a aby se zdržel podobných výroků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články