„Maláčová používala resort práce pro svůj marketing,“ říká Babiš. Jak nahlíží zpětně na volby dosluhující premiér?

Premiéra v demisi Andreje Babiše mrzí, že ve sněmovních volbách hnutí ANO nevyhrálo. Chtěl dát do pořádku ministerstvo práce a sociálních věcí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Předseda dosluhující vlády Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo přiznal, že pro něho byl výsledek sněmovních voleb překvapivý. Odmítá, že by se z toho ale hroutil nebo měl v plánu neuznat porážku jako Donald Trump v USA. Za neúspěchem hnutí ANO vidí jednoznačně spojení pěti stran, které podle něj měly podporu médií, a to hlavně veřejnoprávních.

Fiala s Babišem jednat odmítl

Babiš připomněl své přesvědčení, že žádná vláda v minulosti neudělala pro lidi tolik jako ta jeho. Uvedl, že Česko je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě a šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii. I přesto ale odmítl nabídku prezidenta Miloše Zemana k pověření sestavit novou vládu. Má za to, že by to bylo zbytečné, protože s ním předseda ODS Petr Fiala odmítl jednat.

iZdroj fotografie: Uživatel Občanská demokratická strana / Creative Commons / CC BY-SA
Petr Fiala

Premiéra v demisi ale zároveň mrzí, že už nebude vládnout. Hnutí ANO podle něj mělo ambici získat ministerstvo práce a sociálních věcí, protože má za to, že dosavadní šéfka resortu Jana Maláčová ho zneužívala pro svůj marketing a neudělala dostatečné množství práce. V té souvislosti připomněl Babiš například zneužívání sociálních dávek. V obsáhlém rozhovoru se vyjádřil také ke kroku koalice, která zabránila ministru Karlu Havlíčkovi kandidovat na předsedu Sněmovny. To bylo podle něj chybou a potvrdit to měla i řada právníků.

ANO je podle Babiše nejsociálnější hnutí

Zároveň by Babiš doporučil Havlíčka alespoň na funkci místopředsedy, o kandidátovi hnutí ANO ale má rozhodnout poslanecký klub. Na rozhodnutí jiných také nechává Babiš svou případnou kandidaturu na prezidenta. Zároveň svůj zájem o nejvyšší ústavní funkci nevyloučil a potvrdil také, že prezident Miloš Zeman by ho volil. Dosluhující předseda vlády v rozhovoru odmítl, že by se jeho hnutí profilovala jako pravice nebo levice. Babiš hnutí ANO považuje za stranu pro všechny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V nadsázce řečeno prý ve vládě plnili program ČSSD a ve Sněmovně program ODS. Navíc podle něj žádné rozdělování neplatí, protože většině politikům jde jenom o funkce a z toho plynoucí výhody. V té souvislosti připomněl nedávné odmítnutí Senátu návrhu na zmrazení platů. „V době, kdy nechtějí o inflaci zaměstnancům zvýšit platy, tak si nechají zvýšit platy o 6 procent,“ řekl Babiš v rozhovoru zveřejněném na serveru Novinky. Své hnutí Andrej Babiš označil za nejsociálnější, protože hájí důchodce, zaměstnance, sociálně slabé a zdravotně postižené.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články