Maláčová si dává pauzu od politiky. Nový ministr práce a sociálních věcí Jurečka chce zavést změny. Jaké přesně?

Exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že si odpočine od politiky. Na sjezdu strany, podle jejích slov, prohrála se svou vizí sociální demokracie.

i Zdroj fotografie: Matouš Hruška / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Řadovou členkou však Maláčová zůstává i nadále. Její kandidatura do čela ČSSD však nevyvolává u některých, dříve vysoce postavených sociálních demokratů, příliš nadšení. „Pokud ČSSD převezme Jana Venezuela, tak to je pro ČSSD definitivní konečná,“ napsal už dříve na Twitteru Jan Mládek, bývalý ministr průmyslu a obchodu za sociální demokracii ve vládě Bohuslava Sobotky.

Odchod „Venezuely“

Přezdívku „Venezuela“ si Maláčová od svých kritiků vysloužila za velmi štědrou sociální politiku, která je ale podle odpůrců rozhazovačná. Maláčová zájem kandidovat do čela strany vyhlásila poté, co svou rezignaci z čela strany oznámil bývalý ministr vnitra Jan Hamáček.

Maláčová byla lídryní kandidátky sociální demokracie ve volbách v Praze a v kampani vystupovala společně s bývalým šéfem Zelených, Matějem Stropnickým, jako „hustá dvojka“. Ministryní byla od roku 2018. Uvedl portál iDNES.

Během své doby v úřadu například zavedla „eNeschopenky“, zvýšila minimální mzdy a představila několik změn v důchodovém systému. Plánované legislativní změny v roce 2020 ale výrazně ovlivnila krize covid-19, která oddálila přípravu některých projektů, zejména pak přípravu důchodové reformy. 

Jurečka to dokončí

Budoucnost ministerstva práce a sociálních věcí je nyní v rukou Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten má v plánu mimo jiné dodělat a rozšířit důchodovou reformu. Předseda a ministr také uvedl, že tyto změny nemusí nutně znamenat, že budou růst výdaje důchodového systému. Podle Jurečky se musí stanovit nějaký koeficient vůči průměrné mzdě, nebo třeba vůči průměrnému důchodu. „Jde o nalezení vzorečku,“ citoval Blesk.

iZdroj fotografie: s vědomím Mariana Jurečky / Facebook
Marian Jurečka

„My se tady bavíme o tom, jakým způsobem se snažíme nastavit mezigenerační solidaritu, o které hovoří náš koaliční program pětikoalice,“ poznamenal. Tam kde je shoda, tedy principy mezigenerační solidarity, zavedení minimálního důchodu, možnost asignace 1% bodu – tedy 1 % bodu na účet rodičů, vyměřovací základ manželů a partnerů, věřím, že se v tomto posuneme dopředu,“ upřesnil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články