Ministryně Schillerová na poslední chvíli nepřestává obsazovat významné posty na ministerstvu financí. O jaká místa přesně jde?

Kabinet Andreje Babiše už podal demisi a brzy zemi převezme nová vláda. To ale neodrazuje ministryni financí Alenu Schillerovou od vypisování výběrových řízení.

i Zdroj fotografie: Uživatel MinFin / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Podzimní volby do Sněmovny rozhodly o tom, že vládnutí kabinetu Andreje Babiše je konec. Již brzy bude do funkce premiéra jmenován lídr vítězné koalice Spolu Petr Fiala (ODS). I když je už dosluhující kabinet v demisi, některé ministry to neodrazuje od toho „kralovat“ do poslední chvíle. Příkladem takového chování je ministryně financí Alena Schillerová. Ta začala narychlo vypisovat výběrová řízení na řadu i dlouhodobě neobsazených pozic, jak upozornil server Fórum24 svým komentářem.

Stanjura kroky ministryně tvrdě kritizuje

Nejde přitom o místa jen tak ledajaká. Naopak. Jedná se o pozice spadající pod služební zákon mnohdy s velmi vysokým platem. Vypadá to tak, že dosluhující šéfka státní kasy chce protlačovat své zájmy i po svém odchodu z ministerstva. Přitom už se se svými nápady během vládnutí vyřádila dostatečně. Připomeňme rekordní dluh České republiky či zavedení EET, které vedlo k ohrožení řady podnikatelů.

iZdroj fotografie: Michal Reiter / Creative Commons / CC BY-SA

Schillerová se rozhodla zřejmě škodit i po svém odchodu. Nový ministr financí Zbyněk Stanjura nebude totiž moci nově příchozí vyhodit. Některá místa, na která vypsala ministryně výběrová řízení, mají termín nástupu až v příštím roce. Nového šéfa státní kasy tak dostane Schillerová do paradoxní situace. I proto Stanjura nešetří vůči Schillerové kritikou. Jak Stanjura sdělil serveru SeznamZprávy má obavy, že se bude jednat o lidi napojené na hnutí ANO. „Dělají nám to naschvál nebo shání fleky pro kamarády,“ prohlásil.

Schillerová v demisi je velmi aktivní

Budoucí ministr financí přitom už před volbami upozorňoval, že hodlá některá neobsazená místa v úřadu zrušit. Kroky Schillerové navíc podle něj porušují nepsaná pravidla politické soutěže, kdy ministři v demisi se mají vyhnout jakýmkoliv zásadním rozhodnutím. Ministerstvo financí od voleb vyhlásilo několik výběrových řízení. A to právě i v době, kdy už Babišova vláda podala demisi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Firma Agrofert

V pondělí 15. listopadu například resort Schillerové začal hledat rovnou pět vrchních ministerských radů. Dva mají obsadit místa v odboru daňové politiky a tři ve správě státního majetku. Nástup je v únoru příštího roku. To ale není všechno. Ministerstvo hledá také členku představenstva a finanční ředitelku společnosti Čepro. Podniku, který je velmi silně provázán se samotným hnutím ANO. Dodavatelem příměsi povinně míchané do nafty totiž je překvapivě společnost Agrofert.

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články