Nová vláda už je kompletní, uzdravený Nekula se ujal svého úřadu. Jaké má plány?

Prezident Miloš Zeman jmenoval v pondělí na zámku v Lánech Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) ministrem zemědělství. Vláda Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými je konečně kompletní.

i Zdroj fotografie: Ministerstvo zemědělství
                   

Lidovec Zdeněk Nekula těsně před jmenováním kabinetu onemocněl, proto za něj resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Za to mu Nekula poděkoval, píše deník Blesk. Prezident se s Nekulou nejprve potkal hodinu před jmenováním. Měli spolu pohovor, který Zeman už dříve absolvoval se všemi budoucími členy vlády. Odpoledne premiér Petr Fiala (ODS) uvedl nového ministra do úřadu.

Fiala zdůraznil význam a důležitost resortu zemědělství

Prezident Nekulovi v krátkém proslovu připomněl, že neřídí pouze jeden z úseků národního hospodářství, ale že zemědělství formovalo i historii českého národa: „Zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla tak před 200 lety a předtím byla jenom řemesla, zemědělství má více než tisíciletou historii a vztah k půdě, jakkoli byl některými ideologiemi zneužíván, je součástí našeho historického povědomí,“ uvedl Zeman.

Premiér Petr Fiala řekl, že nejde jen o resort, který rozhoduje o kvalitě potravin, ale zemědělství z velké části ovlivňuje také to, v jakém prostředí lidé žijí nebo jak dovedou hospodařit s vodou. Mezi důležitými Nekulovými úkoly je teď rozhodnutí o struktuře zemědělské politiky v příštích sedmi letech a také záležitosti, které rozdělují zemědělskou veřejnost. Například debata o takzvaném zastropování zemědělských dotací.

Nekula představil své priority a chystané změny

Jurečka po svém dočasném nástupu do čela ministerstva zemědělství řekl, že chce řešit jen neodkladné záležitosti, například přípravu příštího programového období. Zanedlouho po převzetí úřadu však zbavil funkce generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka. Jako důvod uvedl jeho manažerská pochybení a neefektivní reorganizaci firmy. Následně oznámili rezignaci i zbývající vrcholoví manažeři firmy. Jurečka pracoval jako ministr zemědělství mezi lety za vlády Bohuslava Sobotky.

iZdroj fotografie: Ministerstvo zemědělství
Zdeněk Nekula

Nekula označil jako prioritu využívání moderních technologií v zemědělství, tedy precizní zemědělství. Do budoucna prý chce stejně jako jeho předchůdci snížit uhlíkovou stopu potravin, píše iDnes. Nový ministr absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, pak působil v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti. V letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články