Ostuda nové vlády. Už teď nesplnila slib a minimálně pět ministrů není schopno vést jednání bez tlumočníka

Koalice Spolu a PirSTAN slibovaly, že vysoké funkce obsadí lidmi s výbornou znalostí světových jazyků. Nedostatečné jazykové schopnosti má ale několik ministrů.

i Zdroj fotografie: ODS
                   

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) schytávala za svou slabou angličtinu velkou kritiku. Řadě politiků se nelíbilo, že kvůli tomu není schopna vést plnohodnotná jednání v Bruselu. Změnu v této oblasti slibovala koalice Spolu i PirSTAN. „Zaručíme, že každý člen vlády bude ovládat alespoň jeden cizí jazyk, kterým se bez problému domluví,“ avizovali představitelé ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Podobně se vyjadřovali také Piráti a Starostové, kteří slibovali, že světové jazyky budou kromě ministrů ovládat také náměstci.

Šéf financí angličtinu používá jen na dovolené

Jak informují Hospodářské noviny realita je ale úplně jiná. Slabou angličtinu má například ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Moje angličtina je podle mých lektorů na úrovni B1 a snažím se dál zlepšovat,“ řekla a potvrdila tak základní schopnost konverzace. Zároveň ale dodala, že se domluví polsky a pasivně umí rusky. Nedostatečnou znalost anglického jazyka potvrdil také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

iZdroj fotografie: Michal Reiter / Creative Commons / CC BY-SA
Zbyněk Stanjura

„Angličtinu si v posledních letech doplňuji, nicméně na oficiálních jednáních využívám spolupráci s tlumočníky,“ uvedl. Šéf lidovců je schopen komunikovat pouze v němčině. Služeb tlumočníka hodlá využívat také ministr kultury Martin Baxa (ODS) nebo šéf financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ten uvedl, že anglicky v poslední době mluvil jen na dovolené. „Sám sobě umím přiznat, že úroveň mé angličtiny je spíše společenská než vrcholně pracovní,“ řekl ministr financí, který se ve škole učil rusky a pasivně umí polsky.

Rakušan se domluví německy

Během českého předsednictví EU bude Stanjura předsedat radě ministrů financí Ecofin, která pravidelně řeší důležitá finanční a ekonomická témata. Předsednictví proběhne na podzim příštího roku. Spolehlivou angličtinu potvrdila ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09), ministr školství Petr Gazdík (STAN) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), píše server iDnes.

iZdroj fotografie: S vědomím Víta Rakušana / Facebook
Vít Rakušan

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí se anglicky domluví také šéfka resortu Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jako vystudovaný germanista mluví německy. Premiér Petr Fiala (ODS) mluví také německy a domluví se i anglicky. Někteří další ministři jako ministr dopravy Martin Kupka (ODS), spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) i ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) nechali dotaz Hospodářských novin ohledně jazykových znalostí bez reakce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články