Okamura: Bartoš podvedl občany, kumuluje funkce. Podle politologa Brunclíka záleží na tom, jak předseda Pirátů situaci ustojí

Farský je pryč. Tomio Okamura (SPD) však přišel s novým tématem pro opozici. Na Twitteru nařknul šéfa Pirátů Ivana Bartoše z kumulace funkcí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tomio Okamura je uprostřed momentálního politického dění. Poté, co se zbytkem opozice zacílil na nyní již bývalého poslance Jana Farského, který odlétá na zahraniční stáž do USA na více než půl roku, upřel svůj pohled na předsedu Pirátů Ivana Bartoše. O tom prohlásil, že by měl rezignovat na svůj mandát. Okamura v debatě na iDnesu řekl, že Bartoš kumuluje funkce, ačkoliv proti tomu dlouhodobě bojuje.

Ustojí to Bartoš?

„Tento problém má dvě roviny. Jedna rovina je ústavní. Ústava to u nás umožňuje, z tohoto pohledu to problém není. Druhá rovina je morálně politická. V té se Piráti staví do čela strany, která proti kumulaci funkcí stojí. Záleží na Bartošovi, jak situaci ustojí,“ uvedl politolog z Fakulty sociálních věd Miloš Brunclík pro Události247 s tím, že si myslí, že je kumulace funkcí výhodná, protože daný člověk má větší přehled o politice.

„Pan Okamura tradičně míchá jablka a hrušky. Nikdy jsme neslibovali, že naši lidé rezignují na mandát od voličů, protože by to ani nedávalo smysl. Voliči v první řadě očekávají, že bude jimi volený člověk vykonávat práci, kterou jim slíbil, a naplňovat program, ke kterému se zavázal. Což také dělám,“ uvedl předseda Pirátů.

„Osoba, která ve stejné chvíli zastává více funkcí, nemůže zodpovědně vykonávat jednotlivé pozice na plný úvazek, což má vliv i na státní rozpočet,“ uvádí Pirátská strana na svých stránkách. Eliminace souběhu funkcí je jedním ze základních pilířů politiky, kterou chtějí Piráti prosazovat.

Vymýšlení pohádek

Této zásadě dostál například Pirát Jakub Michálek, který se jako zvolený poslanec vzdal funkce ministra pro legislativu. Předtím však souběh funkcí ministra a poslance obhajoval. „Do vlády by měli jít nominanti zvolení způsobem, který jsme oznámili voličům,“ řekl Michálek.

iZdroj fotografie: S vědomím České pirátské strany / Facebook
Ivan Bartoš

„Země je v krizi a bylo by vhodné, aby si to uvědomili i někteří opoziční politici a věnovali svou energii práci pro lidi, a ne vymýšlení pohádek,“ vysvětloval Bartoš své rozhodnutí s tím, že jako lídr volební koalice a vedoucí všech vládních vyjednávání si neumí představit, že by nyní nenesl odpovědnost ve vládě.

Bartoš připomněl, že je zastáncem takzvaného klouzavého mandátu, ten vládnoucímu ministrovi umožňuje dočasně předat poslanecký mandát náhradníkovi. Návrh se Pirátům podařilo dostat přes Sněmovnu, jeho schválení ale narazilo v Senátu. „Dále za něj ale budeme bojovat, podařilo se nám ho prosadit i do programového prohlášení vlády,“ uvedl místopředseda vlády premiéra Petra Fialy pro digitalizaci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články