Piráti hlasují o vstupu do vlády. Neshody uvnitř strany nabírají na obrátkách a nic není jisté

Pirátskou stranu čeká zásadní volba nového vedení. Víkendové hlasování o vstupu do vlády Petra Fialy tak může naznačit, kterým směrem se chce členská základna ubírat.

i Zdroj fotografie: s vědomím České pirátské strany / Facebook
                   

Pirátská strana o víkendu hlasuje o tom, jestli vstoupí do nově vznikající vlády Petra Fialy. Měla by v ní obsadit tři křesla. Uvnitř strany ale sílí napětí a panují neshody. Vyjma samotného volebního debaklu, kdy Pirátům zůstali jen čtyři poslanecká křesla ve Sněmovně, je tématem diskuzí také kumulace funkcí. Tu strana kritizovala a chtěla zavést klouzavý mandát, což se nepodařilo. Teď Piráti sami stojí před tím, že by někteří poslanci, včetně předsedy Ivana Bartoše, byli zároveň členy nové vlády koalic Spolu a PirSTAN.

Být ministr a poslanec není nic špatného

Postu ministra pro legislativu se vzdal poslanec Jakub Michálek. „U nás ve straně se totiž spustil povyk, že být ministr a zároveň poslanec je něco špatného. To jsme nikdy neříkali. Jen jsme říkali, že chceme prosadit klouzavý mandát. Ale politicky nezkušená část našeho členstva pojala přesvědčení, že je to nějaká naše zásada. Ve skutečnosti je to tak, že ve vládě mají sedět politici, kteří dostali legitimitu od občanů. Tady se naopak snaží prosadit model, aby tam chodili lidi, kteří neuspěli. To není správně,“ řekl Michálek Právu.

iZdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Jakub Michálek

Šéf strany tak musí hledat nového kandidáta pro oblast legislativy. Souběh funkcí může být pro členskou základnu problémem i u něj. Podle Michálka je uvnitř strany frakce, která nepodporuje vstup do vlády. „Myslím, že celé je to záminka určitého křídla v pirátské straně. A protože nemají mandát od členské základny zpochybnit nominaci do vládního týmu přímo, tak zvolili tuto cestu. Je namířena i proti Ivanu Bartošovi s cílem ho oslabit před volbou předsednictva,“ prohlásil Michálek.

Odborníci by neměli být v čele kandidátek

Volba předsednictva čeká Piráty v lednu. Víkendové hlasování o vstupu do vlády s koalicí Spolu a Starosty může leccos naznačit. Podle pirátské europoslankyně Markéty Gregorové by strana díky své vyprofilovanosti mohla být nejsilnější v opozici. „Je otázka, zda bychom si pozici nejsilnější opoziční strany dokázali na ANO nějak vybojovat. Vzhledem k tomu, že bychom představovali jiný, liberální pohled, protože ANO upřímně nemá úplně ideologii, na které by mohlo stavět názory, tak možná ano,“ cituje Gregorovou Respekt.

iZdroj fotografie: s vědomím Ivana Bartoše / Facebook
PirSTAN a SPOLU

Europoslankyně zároveň řekla, že pirátští odborníci aspirující na ministerské posty by neměli být na předních místech volebních kandidátek. Právě aby pak nedocházelo ke kolizi funkcí poslance a šéfa resortu. „To, že někdo je pořád v televizi, je to předseda a je vidět, neznamená, že musí být ve vládě. Že nemáme lepší lidi z hlediska rezortů a odbornosti,“ uvedla Gregorová v narážce na předsedu Bartoše. Sama prý bude hlasovat proti vstupu Pirátů do vlády Petra Fialy.  

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články