Pirátská analýza po volebním neúspěchu přichází se závěrem, že STAN porušili koaliční smlouvu

Hnutí STAN, podle analýzy Pirátské strany k výsledkům voleb, porušilo v předvolební kampani koaliční smlouvu. Rakušan to odmítá.

i Zdroj fotografie: Česká pirátská strana
                   

Podzimní parlamentní volby dopadly pro Pirátskou stranu neočekávaně. Do Poslanecké sněmovny se dostali jen čtyři jejich zástupci, naproti tomu koaliční hnutí STAN získalo 33 mandátů. K volebnímu neúspěchu si Piráti nechali vypracovat analýzu. Její znění se poté dostalo také do veřejného prostoru.

STAN vyzdvihovalo své kandidáty

Z dokumentu vyplývá, že hnutí STAN podporovalo jen své kandidáty, ze kterých polovina získala poslanecký mandát. „Kandidáti Pirátů nebyli ze strany STAN, kteří měli v gesci mikrotargeting, podporováni,“ stojí v pirátské analýze, o které informoval web Neovlivní.cz. Interní dokument tak obsahuje závěr, že Starostové během kampaně vyzdvihovali své zástupce, navzdory tomu, že se proti takovému postupu koaliční partneři vymezili.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V analýze dále stojí, že v tištěném a on-line médiu proběhly osobní PR články zástupců STAN, aniž by o tom věděl krajský volební štáb. „Tím došlo k porušení pravidel osobnostní kampaně. Z 23 inzerovaných kandidátů STAN (kombinace on-line/off-line) se 21 dostalo do Sněmovny,“ píše se doslova v analýze, která se dostala do médií a která má objasňovat pirátský volební neúspěch.

Rakušan závěry odmítá

Jedna z pasáží dokumentu se věnuje také osobě hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, i když není doslovně jmenován. „Člen předsednictva hnutí STAN a předseda SLK aktivně koordinoval vydání novin Starostů pro Liberecký kraj, které jednostranně podpořilo kandidáty nominované na kandidátní listinu za STAN,“ je v analýze uvedeno. A vinu na volebním neúspěchu Pirátů mají mít také senátoři hnutí STAN, kteří měli opakovaně podporovat přes videa a FB statusy kroužkování kandidátů svého hnutí.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA

To záhy podle CNN Prima News okomentoval jeden ze senátorů STAN Zdeněk Hraba, podle kterého Piráti hází vinu na ostatní a chovají se dětinsky. Analýzu nenechal bez povšimnutí ani předseda Starostů Vít Rakušan. Odmítl, že by jeho hnutí cokoliv porušilo. Za větším úspěchem STAN podle něj stojí silná podpora v regionech. Rakušan se blíže k analýze vyjadřovat nechtěl, protože se s ní chce nejprve seznámit blíže. Určitě je ale podle něj jeho hnutí schopno doložit příklady stejné kampaně ze strany pirátských kandidátů. To chce však probrat s koaličním partnerem interně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články