Policejní ředitel, který rezignoval kvůli večírku během lockdownu, bude znovu v řídící funkci. Rakušan s tím nesouhlasí

Bývalý policejní ředitel Vladislav Husák bude opět v řídící funkci. Tentokrát na policejní škole. Ministr vnitra Vít Rakušan s tím však nesouhlasí.

i Zdroj fotografie: S vědomím Stanislava Pence / Facebook
                   

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák, který odešel z funkce po účasti na zakázaném večírku v Teplicích, bude opět na ředitelské pozici, a to na Vyšší policejní škole a Střední policejní škole ministerstva vnitra v Praze. Sdělila to mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jde o rozhodnutí jeho předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD).

Rakušan nesouhlasí

„Mohu potvrdit, že jsme obdrželi z ministerstva vnitra informaci o tom, že pan plk. Husák přechází dnem 3. 1. 2022 do personální pravomoci ministra vnitra a má být pověřen řízením Střední policejní školy v Praze Hrdlořezích,“ citoval iROZHLAS Rendlovou. „Vzhledem k tomu, že tato škola není součástí Policie ČR a je zcela v gesci ministerstva vnitra, nepřísluší nám to jakkoli komentovat,“ doplnila mluvčí.

iZdroj fotografie: s vědomím Víta Rakušana / Facebook
Vít Rakušan

 „Je to pověření ze strany pana ministra Hamáčka. Má reakce je, že chci okamžitě vypsat výběrové řízení, kde bude potřeba splnit kvalifikační předpoklady, kterými je, mimo jiné, pedagogické vzdělání nebo alespoň pedagogické minimum. To, podle mých informací, pan Husák nemá,“ citovala Česká televize vyjádření Víta Rakušana k rozhodnutí resortu.

Husákovi prohřešky

Husák byl 23. ledna 2021 na zakázaném večírku v Teplickém hotelu Prince de Ligne. Oslavu 50. narozenin pořádal oslavenec Petr Benda. Oslava byla zakázaná, protože probíhala v jednom z nejtvrdších lockdownů covidové pandemie v Česku. Hotely musely být až na výjimky zavřené.

Husák od počátku vinu odmítal. Ačkoliv přiznal, že v hotelu byl, tak tvrdil, že tam měl pracovní jednání s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem. Nebyl to však za Husákovu kariéru jediný problém. Například v roce 2007 byl odvolán z funkce policejního prezidenta. Byl vyšetřován ve spojitosti s korupční kauzou biolíh. O rok dříve ho zase přistihli, jak jede na silnici 190 km za hodinu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí