Premiér Fiala je proti zákazu aut se spalovacími motory. Podle něj by to řadu Čechů finančně zruinovalo

Předseda vlády Petr Fiala považuje některé návrhy, týkající se takzvaného Green Dealu, za nepřijatelné. Jedním z nich je zákaz aut se spalovacími motory.

Petr-Fiala i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Kabinet Petra Fialy byl prezidentem Milošem Zemanem jmenován v pátek na zámku v Lánech. Právě na zodpovědnosti premiéra Fialy tak bude další směřování země nejen uvnitř ale i navenek. Brzy bude muset jeho kabinet řešit i otázky týkající se takzvaného Green Dealu. Jak informuje TV NOVA nový předseda vlády plánuje některé návrhy, které mají Green Deal naplňovat, odmítnout.

Statisíce lidí bez práce

„Některé z nich jsou pro nás opravdu nepřijatelné,“ řekl. Chce proto najít v Evropě dostatečnou podporu pro takový krok. Fiala nesouhlasí hlavně s návrhem, který hodlá zakázat auta se spalovacími motory. Šéf ODS si myslí, že by to řadu lidí mohlo ohrozit existenčně. V té souvislosti uvedl, že velká část společnosti nepoužívá vozidlo pro zábavu, ale jako prostředek, který je dopraví za rodinou nebo do práce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Automobilový průmysl

Stávající návrh Evropské unie předpokládá zákaz výroby a prodeje nových aut se spalovacím motorem od roku 2035. Studie, která vznikla pro Evropskou asociaci dodavatelů pro automobilový průmysl (CLEPA), ukázala, že by to znamenalo ztrátu zhruba půl milionu pracovních míst u dodavatelů součástek pro spalovací motory. Zároveň by ale měla vzniknout nová nová pracovní místa ve výrobě součástek pro elektromobily. Těch by ale bylo jen zhruba 226 tisíc.

Prioritou je jaderná energie

Zákaz vozidel se spalovacími motory by tak znamenal čistou ztrátu 300 tisíc pracovních míst do roku 2040. Automobily se spalovacími motory nejsou jediným významným tématem pro Česko v rámci takzvané Zelené dohody pro Evropu. Fiala považuje za velmi důležité také prosazení jaderné energie jako čistého zdroje. „Tam musí Česká republika dokázat najít širší koalici zemí, které mají o toto zájem, a skutečně to prosadit,“ uvedl premiér.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Jaderná elektrárna Dukovany

V opačném případě bude podle něj budoucnost Česka v nebezpečí. Jak informoval server iRozhlas Fiala chce prosadit dostavbu dalších bloků elektrárny v Dukovanech. To by mělo podle něj zachovat ceny energie v Česku na rozumných hodnotách. Premiér zároveň hodlá využít nástroje Evropské unie tak, aby nebylo Češi nemuseli sahat hlouběji do peněženky, a naopak to bylo pro zemi výhodné.

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články