Vládní koalice mají v novém roce velký úkol. Najít společného kandidáta na prezidenta. Kdo jsou největší favorité?

Miloš Zeman má před sebou poslední rok jako hlava státu. Prezidentské volby odstartují v lednu 2023. Co nejdříve by tak měli zájemci o post ohlásit svou kandidaturu.

i Zdroj fotografie: ODS
                   

Koalice Spolu a PirSTAN mají za sebou úspěšný rok. Po výhře koalice Spolu v podzimních parlamentních volbách se jim společně podařilo sestavit vládu. Společný postup ale nečeká koaliční strany jen v rámci vládnutí, ale také při hledání prezidentského kandidáta. Jak informuje server Fórum24, vládnoucí strany by tento úkol neměly podcenit, jinak mohou nahrát Andreji Babišovi (ANO). Právě o předsedovi a bývalém premiérovi se mluví jako o jednom z favoritů na post hlavy státu.

Rakušan kandidovat nechce

Babiš ale zatím svou kandidaturu nepotvrdil. A ani koaliční strany dosud nejmenovaly osobu, kterou by společně podpořily. Nedávno se mluvilo o možném zájmu o post prezidenta šéfa Starostů Víta Rakušana. Ten to ale nakonec odmítl. Zatím nejasné je stanovisko předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Navíc ho v letošním roce čekají senátní volby. Jeden z nejpravděpodobnějších kandidátů je tak zatím bývalý generál Petr Pavel. Ten potvrdil svou připravenost a podporuje to také svou aktivitou, často se objevuje mezi lidmi.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Vít Rakušan

Jeho záměr stát se hlavou státu, by podle jeho vyjádření mohly změnit jen dva případy. Situace, kdy by měl zdravotní potíže nebo pokud by uznal, že se našel vhodnější kandidát než je on sám. Pavel by se mohl stát tou správnou osobou, za kterého by se postavila koalice Spolu. Pro spoustu jejich voličů by totiž byl tím vhodným. Bývalý generál by navíc mohl dostat i část hlasů od sympatizantů Miloše Zemana. Zajímavá by pro ně mohla být jeho vojenská kariéra.

Potvrdí se zájem Janečka?

Současní senátoři už kandidovali neúspěšně v minulé volbě. Dalším často zmiňovaným jménem je rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Ta zatím svůj zájem nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Podle ní musí rozhodnutí o kandidatuře přijít ve správný čas. Nerudová bude rektorkou už jen do konce letošního ledna, protože se rozhodla funkci neobhajovat. Možnou kandidaturu na prezidenta nevyloučil ani bývalý ministr financí Miroslav Kalousek .

iZdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
Karel Janeček

Není ale jasné, jak by se k jeho podpoře postavily jednotlivé strany vládních koalic. Zejména Piráti a Starostové. A jak informoval server E15, kandidátem na prezidenta se může stát také miliardář Karel Janeček. Někteří jeho spolupracovníci prý potvrdili, že už intenzivně pracuje na kampani. Jeho hlavním tématem má být pandemie. Janeček v minulosti několikrát ostře vystoupil proti očkování a zpochybnil přínos vakcíny. Volba prezidenta republiky proběhne v lednu 2023.

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články