Rakušan otočil: Není správné, aby si Farský mandát nechal, když je na půl roku v Oregonu

Starostové museli jednat. Kritika za to, že se poslanec Jan Farský, který odletěl na půl roku do Oregonu, nevzdá mandátu ve sněmovně, se valila už i od koaličních partnerů.

i Zdroj fotografie: S vědomím Víta Rakušana / Facebook
                   

O stáži poslance Jana Farského ve Spojených státech jednalo vedení Starostů, které ho vyzvalo k rezignaci. I přes kritiku opozice i některých koaličních partnerů Farský totiž odletěl do Oregonu, kde bude pobývat nejméně půl roku. Poslaneckého mandátu se původně odmítl vzdát. Řekl, že plat pošle na charitu a na důležitá hlasování přiletí.

Nepodpořil jsem ho, říká premiér

Podle šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, to však nebylo správné rozhodnutí. “Původně jsem byl přesvědčený, že pro nás bude lepší varianta, když si mandát nechá. Dnes si myslím, že to tak není,” cituje jeho slova před jednáním hnutí o Farském Aktuálně.

Milí všichni, ve čtvrtek odlétám na půl roku do Ameriky. Fulbrigtova komise podpořila můj projekt How to Transform 250…

Zveřejnil(a) Jan Farský dne Pondělí 10. ledna 2022

Farský uvedl, že na mandát rezignuje, protože ho k tomu předsednictvo STAN vyzvalo. Původně však chtěl mandát vykonávat i přesto, že bude půl roku na stáži v Oregonu. Uvedl, že Rakušan i předseda vlády Petr Fiala ho v rozhodnutí podpořili. Premiér ale odmítl, že by ho v tom podpořil. „Jen jsem byl informován. V osobním rozhovoru jsem vyjádřil pochybnost. Já bych to takto neudělal. S důvěrou se dlouho hazardovat nemůže,“ řekl Fiala v ČT. Rakušan uvedl, že si původně myslel, že by si Farský měl mandát ponechat, ale změnil názor.

„Původně jsem byl přesvědčený, že pro nás bude lepší varianta, když si mandát nechá, protože jako poslanec i jako první místopředseda STAN je pro nás velmi důležitý. Dnes si myslím, že to lepší varianta není,“ řekl serveru Rakušan před jednáním předsednictva hnutí. Celou věc prý podcenil. „S velkou mírou upřímnosti v tomto přiznávám jednu svou velkou chybu. Celou věc jsem neodhadl. Neodhadl jsem sílu reakce veřejnosti a to, jakým způsobem bude toto téma rezonovat,“ dodal šéf Starostů.

Je to podvod na voliče

Projekt Farský do Spojených států poslal před začátkem koronavirové pandemie. Před loňskými podzimními volbami do Poslanecké sněmovny už Fullbrightovo stipendium podle Rakušana řešil. Přesto ve velorexu objížděl Liberecký kraj, kde přesvědčoval voliče, aby mu dali hlasy. Před jednáním Starostů Rakušan na dotaz, zda vyzve Farského ke složení mandátu, odpověděl, že to musí projednat s koaličními partnery.  „Samozřejmě společenskou náladu vnímáme, nejsme hluší, nejsme slepí,“ poznamenal Rakušan.

Jurečka se opřel do Farského.

Jurečka se opřel do Farského: Odlet do USA není v pořádku. Voličům měl o stipendiu říct. https://iprima.tv/3rmgPrI

Zveřejnil(a) CNN Prima NEWS dne Neděle 16. ledna 2022

Farského rozhodnutí vykonávat mandát, i když nebude půl roku ve sněmovně, kritizovali i lidovci a Piráti. „Myslím si, že politik, který kandiduje, do toho musí jít naplno. Chápu i rovinu, že to může znamenat i zkušenosti pro stranu. S těmi, kteří to vnímají kriticky, ale souhlasím,“ řekl Marian Jurečka v CNN Prima News. „Ačkoli je to osobní rozhodnutí Jana Farského, tak to vnímám velmi negativně,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš v ČT. Prezident Miloš Zeman případ Farského označil na Frekvenci1 za hloupý podvod na voliče.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články