Schillerová by si přála Babiše na Hradě. Expremiér se však ke kandidatuře vyjádří až v září

Prezidentské volby se každým dnem blíží. Podle místopředsedkyně hnutí ANO bude expremiér Andrej Babiš kandidovat. Babiš se však zatím nevyjádřil.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle exministryně financí Aleny Schillerové bude Andrej Babiš (oba za ANO) kandidovat v prezidentských volbách. Sám bývalý premiér však stále není rozhodnutý. Na sněmu hnutí ANO však oznámil, že se k případné kandidatuře vyjádří v září, což je nejzazší možný termín, uvedl web iROZHLAS.

Babišova nerozhodnost

„Že se zatím nepostavil jasně ke své kandidatuře na prezidenta, je pravda i v našich vnitřních kruzích, on skutečně o tom přemýšlí, není rozhodnutý. Já osobně si myslím, že nakonec kandidovat bude, to je můj osobní tip. Sice jsem s ním o tom nemluvila, protože on není rozhodnut. Ale bylo by to dobře,“ sdělila místopředsedkyně hnutí ANO.

iZdroj fotografie: S vědomím Aleny Schillerové / Facebook
Alena Schillerová

Možná bývalý premiér stále váhá. V oddalování rozhodnutí kandidatury Andreje Babiše v prezidentských volbách se ale může skrývat i určitá strategie. „Já si myslím, že takových kandidátů je více, všeobecně se očekává, že pan Babiš kandidovat bude. Expremiér však nemusí spěchat, jelikož je velice známý. Začít může klidně na podzim. Naproti tomu kandidáti, kteří nejsou tolik známí, musí s kampaní začít dříve, aby měli větší šanci,“ řekl pro Události247 politolog Miloš Brunclík.

Babiš se definitivně plánuje vyjádřit v září. V každém případě chce, aby hnutí ANO přišlo s kvalitním kandidátem, který osloví voliče ze všech společenských vrstev, a zároveň bude pracovat i pro ty, co ho volit nebudou.

Až třicítka kandidátů

Do klání o prezidentské křeslo bude chtít vyrazit i Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Zájem vyjádřili i podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček. Kandidaturu dále oznámil senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. Do boje se pustí i advokátka Klára Long Slámová, která obhajovala Jiřího Kajínka. Komunisté ze svých řad vyšlou Josefa Skálu, který je nyní místopředsedou strany.

iZdroj fotografie: Uživatel GP61editor / Creative Commons / CC BY-SA
Petr Pavel

Kurzy sázkové kanceláře Fortuna však ukazují, že největším rivalem Andreje Babiše bude genrál Petr Pavel, bývalý vysoký představitel NATO i Armády ČR. Kandidaturu zvažuje i bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Do boje o Hrad se zapojí zhruba třicítka kandidátů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články