Pekarová Adamová z TOP09 se na stranickém projevu vyjádřila k Lukašenkovi. Její ostrá slova mnohé zaskočí

Strana TOP 09 měla v sobotu volební sněm, na kterém se Markéta Pekarová Adamová stala staronovu předsedkyní strany. Před volbou měla silný projev.

i Zdroj fotografie: TOP09
                   

Podpora běloruské opozice a svrhnutí diktátora Lukašenka. I tyto apely zazněly v kandidátském projevu směrem ke straníkům od šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové na sobotním volebním sněmu strany. Na pozdější tiskové konferenci už ale staronová předsedkyně svá slova mírnila. „Není to tak, že bychom snad my měli někoho svrhnout, ale máme možnost pomoci těm, kteří jsou aktivní občanskou společností a opozicí současným autoritářům,“ vysvětlila později před novináři.

Předsednictví EU má Česko využít

Právě lidská práva vidí Pekarová jako jednu z priorit i pro české předsednictví v Evropské unii. To zemi čeká příští rok. Šéfka TOP 09 nechce zlehčovat témata jako energetika nebo zelená politika, ale Česko by podle ní mělo využít příležitosti pozvednout téma lidskoprávní a téma ochrany demokracie. Jak informuje server Echo24 Pekarová doufá, že hrozbu ze strany Lukašenka bude vnímat Evropská unie i díky aktuální migrační krizi na polsko-běloruských hranicích.

iAlexandr Lukašenko

„Lukašenko krytý Putinem si nyní bere lidi jako lidské štíty a myslím si, že je to natolik hanebné chování, že by to měla EU řešit nikoliv jen slovy, ale i jinými nástroji jako jsou třeba sankce,“ řekla. Zároveň předsedkyně Sněmovny a TOP 09 dodala, že Česká republika byla díky Václavu Havlovi v oblasti lidských práv pojem a teď má příležitost se k tomu vrátit. V té souvislosti připomněla oslavu 17. listopadu a vyzvala k uvědomění, že svobodou jsme získali zodpovědnost nejen za sebe, ale i dění ve světe.

Předsedkyní na další dva roky

Pekarová vyšla ze sobotního sjezdu strany vítězně a byla na další dva roky zvolena předsedkyní TOP 09. Získala 163 hlasů ze 176. Zároveň ale byla jedinou kandidátkou. V letošních parlamentních volbách dovedla Pekarová stranu k vítězství v koalici Spolu. I tohoto tématu se ve svém projevu dotkla. Zavzpomínala, že se před dvěma lety ucházela o vedení strany s ambicí dostat se do vlády.

iZdroj fotografie: ODS
Koalice PirSTAN a SPOLU

„Nyní tu po dvou letech stojíme a můžeme zrekapitulovat, že se to podařilo, že máme zástupce ve vládě,“ poznamenala. Uvedla, že jde o kompetentní, odvážné a zkušené osobnosti. Zároveň, jak informovala ČT24, Pekarová upozornila, že země prochází celou řadou krizí. Připomněla hlavně tu zdravotní a v té souvislosti vyjádřila přání přesvědčit opět společnost k sounáležitosti. „Vraťme se o rok a půl zpátky, vzpomeňme na tu dobu a zkusme znovu táhnout za jeden provaz,“ vyzvala.

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články