Senátoři: Podáme ústavní stížnost na vyhlášku o povinném očkování

Jiří Růžička sbírá podpisy pro podání návrhu ústavní stížnosti. Důvodem je vyhláška o povinném očkování vybraných skupin.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jiří Růžička se spolu s dalšími senátory rozhodl podat ústavní stížnost na vyhlášku bývalé vlády o povinném očkování pro vybrané skupiny lidí. Povinně mají být od března naočkovaní lidé nad 60 let, zdravotníci, pracovníci sociálních služeb nebo policisté. Při neabsolvování očkování hrozí profesním skupinám i ztráta zaměstnání.

Nedostatečné zkušenosti s vakcínou

„Se skupinou senátorů podáváme stížnost proti povinnému očkování k ÚS. Vyhláška dále rozděluje už tak polarizovanou společnost, nehledá jiné cesty řešení velkého problému a je naprosto nevymahatelná,“ citoval portál iDNES příspěvek na twitterovém účtu senátora Jiřího Růžičky.

Podle Růžičky podepsali ústavní stížnost senátoři z různých frakcí, ne však kvůli tomu, že by byli odpůrci očkování. Téměř všichni z nich očkování absolvovali. Senátor argumentuje mimo jiné také tím, že povinná očkování byla v minulosti zavedena po desítkách let zkušeností s danou vakcínou. Doplnil také, že současné vakcíny proti koronaviru poskytují ochranu pouze na několik měsíců, nikoliv na roky.

Podpora u SPD

Napadnout vyhlášku o povinném očkování u Ústavního soudu oznámili v polovině prosince i poslanci SPD. Podání návrhu na zrušení vyhlášky u Ústavního soudu bude možné, pokud pro něj bude hlasovat 25 poslanců či deset senátorů, SPD jej samo podat nemůže, protože má v dolní komoře pouze dvacet členů.

iZdroj fotografie: S vědomím TOP 09 / Facebook
Vlastimil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již před svátky avizoval, že do poloviny února předloží novelu očkovací vyhlášky. Ta podle předběžných informací již povinné očkování proti covidu-19 již zahrnovat nemá. „Čekáme na to, jak se omikron bude chovat v prvním měsíci, jak bude vypadat jeho šíření a jaká budou evropská data o účinnosti protilátek, léků a číslech hospitalizovaných na oddělení JIP,“ sdělil ministr zdravotnictví na tiskové konferenci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články