Imunitní výbor doporučil vydat k trestnímu stíhání Andreje Babiše. Rozhodnou o tom poslanci

Bývalý premiér považuje kauzu za vykonstruovanou. Na jednání sněmovního výboru nedorazil. Stíhání je podle něj politické a na objednávku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vydat bývalého premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo doporučil sněmovně mandátový a imunitní výbor. Dolní parlamentní komora se případem zabývá už třetí volební období. Dvakrát Babiše imunity zbavila. Výbor ke kauze vyslechl státního zástupce Jaroslava Šarocha. Expremiér na jednání nedorazil, poslal jen písemné vyjádření. Vstupy do sněmovny hlídala policie. Na Malostranském náměstí se konala demonstrace sdružení Chcípl PES, jejíž účastníci požadovali vydání Babiše. Sešlo se tam pár desítek lidí.

Vykonstruovaná kauza

Babiš obvinění dlohodobě odmítá a celý případ požaduje za vykontruovaný. Mandátový a imunitní výbor o vydání expremiéra musel jednat znovu, protože po volbách nově Babiš nabyl imunitu. Mé názory na kauzu farmy Čapí hnízdo jsou veřejně známy a já jsem je již v minulosti dvakrát zcela konzistentně na jednání mandátového a imunitního výboru osobně přednesl,“ cituje Babiše iDnes s tím, že výsledek jednání výboru se podle něho dal očekávat.

V kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo je s Babišem obviněná také jeho tehdejší poradkyně Jana Nagyová. Jsou stíhaní kvůli podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Kauzu odstartovalo v roce 2015 anonymní trestní oznámení, že farma získala neoprávněně dotaci určenou pro malé a střední firmy. Měla přitom být součástí holdingu Agrofert, který by na takovou dotaci neměl nárok. Holding vlastnil Babiš do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Svobodova Opencard

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo policisté původně uzavřeli loni na konci května. Babiše i Nagyovou navrhli obžalovat. Na konci srpna ale Šaroch rozhodl o tom, že policii případ vrátí k došetření. Šlo mu zejména o doplnění výslechů svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat ve druhé polovině září. V kauze bylo původně obviněno jedenáct lidí, včetně členů Babišovy rodiny.

iZdroj fotografie: Občanská demokratická strana / Creative Commons / CC BY-SA
Bohuslav Svoboda

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil opět vydat k trestnímu stíhání také bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu a to kvůli kauze Opencard. V roce 2016 Svobodu poslanci vydali a soud za to, že bez výběrového řízení uzavřel smlouvu týkající se elektronické karty na MHD, nepravomocně odsoudil k 2,5leté podmínce. Po volbách ale znovu získal imunitu. Svoboda se brání, že kauzu zdědil po exprimátorovi Pavlu Bémovi a vzhledem k uzavřeným smlouvám nemohl postupovat jinak, napsal iRozhlas.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články