STAN musí vysvětlit financování! O něj se zajímají i zástupci koaličních stran

Hnutí STAN údajně podporuje trestně stíhaný člověk. Opozice, ale i zástupci koaličních stran požadují osvětlení situace.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vít Rakušan (STAN) sdělil, jak bude hnutí postupovat, pokud se ukáže, že některé finanční zdroje hnutí pochází od trestně stíhané osoby. „Pokud se prokáže, že nám poskytl finanční dar někdo spojený s trestnou činností, takové peníze si samozřejmě nenecháme,“ sdělil na schůzi Sněmovny. Přítomným poslancům také vysvětlil, že ačkoliv je ministr vnitra, tak nemá přístup do policejních zdrojů, aby zjišťoval, kdo je, či není trestně stíhaný.

Rakušanova obhajoba

Předseda SPD, Tomio Okamura, přerušil po 22 hodině schůzi Sněmovny svým návrhem o probrání okolností financování hnutí STAN. Na schůzi se původně žádalo o důvěře vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

iZdroj fotografie: S vědomím Víta Rakušana / Facebook
Vít Rakušan

„O žádném trestním stíhání nikoho, kdo souvisí s jakýmkoliv naším darem, jsem neměl tušení. Pokud se prokáže, že nám financování hnutí STAN a hrozilo by, že peníze s touto činností mají spojitost, takové peníze si samozřejmě nenecháme.“ Citoval web CNN Prima NEWS Rakušanovo vyjádření. „Vy máte přístup do policejních zdrojů a informace o tom, kdo je a není trestně stíhaný?“ ptal se Rakušan do pléna. „Já ne. Na nikoho si je nezjišťuji a na nikoho nezaklekávám. Své funkce takto zneužívat nikdy nebudu,“ dodal.

STAN se hají transparentností

„Jde o společnosti, které mají české identifikační číslo a sídlí v České republice, kde také odvádějí daně a zaměstnávají prokazatelně lidi na našem území,“ uvedl předseda ke zdrojům financování strany.

„Hnutí STAN žádným způsobem neporušilo zákon o financování politických stran. To je přece ta nejdůležitější věc. Všechny dary jsou uveřejněny na našem transparentním účtu a přijali jsme je v souladu se zákonem,“ doplnil Rakušan s tím, že podle Starostů přišly na účet tři dary od firem, které mají spoluvlastníky s kyperskými pasy. To z nich však nedělá vlastníky místních společností.

„Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. STAN musí své financování vysvětlit. V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je na místě takové peníze vrátit. A to platí pro všechny politické strany,“ uvedl na Twitteru Ivan Bartoš. Vyjasnění okolností po hnutí STAN totiž nechce pouze opozice, ale i zástupci ostatních koaličních stran včetně premiéra.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.