Účast poslanců na hlasování je poměrně vysoká. Najdou se ale i výjimky. Podle politologa to může ovlivnit pohled lidí na českou politiku

Účast na hlasování Poslanecké sněmovny někteří poslanci podceňují. Politolog popsal, jaký to může mít dopad.

i Zdroj fotografie: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
                   

Většina poslanců za poslední čtyři měsíce, kdy zasedá nově uspořádaná Sněmovna, dochází pravidelně, napsal web CNN Prima News. Výjimkou však je například expremiér Andrej Babiš (ANO). Ten je s účastí podle CNN Prima NEWS druhý nejhorší. Dokonce poslanec Jan Farský (STAN), který odletěl do USA, je na tom lépe.

Babiš má jednu z nejhorších docházek

Podle statistiky CNN Prima NEWS má Andrej Babiš druhou nejhorší docházku ve Sněmovně. Expremiér se účastnil pouze 27,4 procent hlasování. V 58,8 procentech případů byl omluven. Ve zbylých 13,8 procentech případů dokonce nebyl ani přihlášen. Nejhůře je na tom podle serveru CNN Prima NEWS zákonodárce Milan Wenzl (ANO), ten se kvůli vážným zdravotním problémům účastnil pouze 5 procent hlasování.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Andrej Babiš

Dokonce kritizovaný Jan Farský, který v polovině ledna odletěl na stáž do USA, má lepší docházku než expremiér, píše dále CNN Prima NEWS. Farského účast na hlasováních Sněmovny je 50 procent. Kvůli stáži se však v polovině února mandátu vzdá.

Politolog Stanislav Balík sdělil Událostem247, jak účast na hlasování může změnit pohled lidí na politické strany. „Záleží na tom, jestli je to kvůli zdraví. Pokud ano, tak to pohled určitě nezkazí. Jestli je to kvůli něčemu jinému, tak to pohled lidí zkazit může. Zvlášť když je takových poslanců z jedné strany více. Docházka poslanců však hlavně ovlivňuje pohled na politiku jako takovou. Pokud poslanec chybí, a není například řádně omluven, budí to v lidech pocit, že jen pobírá velkou sumu peněž za nic,“ uvedl.

Vládní zástupci se účastní většiny hlasování

Babiš údajně stále pracuje. „Pracuji ve Sněmovně, chodím na výbory, sleduji nekonečná jednání Sněmovny a seděl jsem na interpelacích od 14:30 do 18:00 hodin,“ řekl Babiš pro televizi.

Nedávno si navíc Babiš vysloužil posměch za fotografii z prázdného sálu, kde měl zasedat evropský výbor. Na výboru pro EU byla prezenční listina, tak se asi měl konat, nemyslíte? Pusťte si Čau lidi, tam to máte všechno vysvětlené,“ uvedl Babiš na svém Facebooku. Schůze výboru byla však zrušena kvůli jednání pléna.

Nejvíce hlasování se účastnil Ivan Bartoš (Piráti) s 96 %. Nejméně pak premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), oba s 50 %. Ze stran je na tom nejlépe STAN, napsaly Seznam Zprávy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články