Válek ve středu představí nová opatření. Rakušan naznačil, jaká to budou

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek má na vládu ve středu přinést sadu nových opatření. Mají být srozumitelná a platná do konce roku.

i Zdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek dostal za úkol, aby na vládu přinesl sadu nových opatření. Mají být jasná, srozumitelná a platná do konce roku. Úkol Válkovi zadal Ústřední krizový štáb.

Ministr vnitra Vít Rakušan má ve středu předložit vládě návrh na rychlé provozní změny ve fungování štábu, který zahrnuje i rozpuštění vládní Rady pro zdravotní rizika, informaci uvedlo CNN Prima News. Rakušan také připomněl, že konec nouzového stavu neznamená, že by v Česku přestala platit všechna opatření. Nouzový stav skončí 25. prosince. Nová vláda avizovala, že ho neplánuje prodlužovat.

Nouzový stav skončí, opatření budou platit dál

Podle Rakušana musí být opatření srozumitelná: „Ústřední krizový štáb dal úkol ministru zdravotnictví, aby ve středu na vládě přišel s konkrétní sadou opatření, která by měla platit i letos do konce roku, abychom už ve středu rozhodli a ve srozumitelné formě lidem, podnikatelům, veřejnosti, České republice vysvětlili, v jakém režimu a v jakých pravidlech se bude odehrávat konec roku v České republice, co všechno bude možné, co možné nebude.“  Opatření proti šíření covidu však budou dál platná.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana
Vít Rakušan

Podle Rakušana mohou dál fungovat podle pandemického zákona. Od Válka se očekává, že  přijde s konkrétními opatřeními, která budou reagovat na vývoj situace. Ministr vnitra také reagoval na kritiku některých odborníků, podle kterých je konec nouzového stavu hazard: „Máme tady pandemický zákon a pan ministr Válek ve středu přijde s některými opatřeními, která právě na to potenciální nebezpečí, které nás čeká, budou reagovat,“ uvedl.

Na hory budou moci i neočkovaní žáci

Válek v nedělní Partii Terezie Tománkové nastínil i další opatření, která se týkají nejmladších ročníků: „Děti nemohou mít všechna očkování, tak jsme změnili metodický pokyn. Díky tomu budou moci jet na školní zájezdy všechny děti, očkované i neočkované. Podmínkou bude PCR test ne starší než 72 hodin. Ale pak ten týden na lyžařském zájezdu nemusí nic dělat. Budou moci lyžovat společně,“ doplnil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Děti

Vláda Andreje Babiše kvůli sílící epidemii koronaviru vyhlásila od půlnoci na pátek 26. listopadu nouzový stav, na který kabinet navázal nová plošná protiepidemická opatření. Zakázány jsou vánoční trhy, restaurace musí mít mezi 22. až 5. hodinou zavřeno. Do barů, hudebních klubů a na kulturní, sportovní a vzdělávací akce, může přijít maximálně 1 000 sedících lidí. Nutno ovšem dodat, že počty nových případů covidu v posledních dnech znatelně klesají.

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články