Babiš směrem k Válkovi: Není mu rozumět, má mít tlumočníka

Ani kabinet Andreje Babiše se nevyhnul komunikačním přehmatům. Populární je brífink ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, kterého premiér vyplísnil v přímém přenosu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Expremiér Andrej Babiš (ANO) si ve Sněmovně při jednání o vyslovení důvěry pětikoaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS) rýpnul do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Ten sám už dříve uvedl, že mu někdy lidé nerozumí, protože je z Brna. Podle Babiše by měl mít místo tlumočníka do znakové řeči využívat spíš tlumočníka do češtiny. Bývalý premiér ale sám často čelil posměchu za to, že v projevech hovoří češtinou kombinovanou se slovenštinou.

Soucítí s premiérem

Babiš ve svém projevu, v němž připomněl úspěchy jeho bývalé vlády, kritizoval programové prohlášení a nové členy kabinetu, Fialu také politoval. „Víte, jak pan ministr Válek vysvětluje, že mu lidé nerozumí? ‚To může být tím, že jsem z Brna a používám hantec.‘ Takže by možná bylo dobré, aby měl místo tlumočníka do znakové řeči i tlumočníka do češtiny,“ řekl expremiér. Babiš nenarážel jen na brněnský přízvuk, ale na nesrozumitelnost některých vyjádření Válka.

iZdroj fotografie: S vědomím TOP 09 / Facebook
Vlastimil Válek

Dodal, jak by postupoval on, kdyby měl takového ministra. „Na jednu stranu s panem premiérem Fialou soucítím, protože je na něm vidět, jak těžko skrývá své utrpení, když stojí na tiskovce vedle ministra Válka. Kdybych měl takového ministra já, tak ho vyrazím rovnou po tiskovce. Pan premiér trpí, protože pan ministr něco vysvětluje a nikdo mu nerozumí,“ kritizoval Babiš, který s hnutím ANO skončil v opozici. „Chtěl bych panu premiérovi říct, ať tam pana ministra nechá. Ten odvede naši práci sám od sebe,“ dodal.

Vyplísnění Vojtěcha

Ani kabinet Babiše, který musel řešit nestandardní situaci kolem pandemie covidu-19, vždy nekomunikoval prostřednictvím médií srozumitelně. Zejména opatření byla chaoticky přijímána ze dne na den. Lidé i podnikatelé se mnohdy pozdě v noci dozvídali o opatřeních. Ani samotné tiskové konference nebyly bez chyby, uvedl server TN.

Populárním se stal brífink ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ze začátku pandemie, kterého Babiš vyplísnil v přímém přenosu, aby jmenovitě řekl, kdo mu dal nepřesné informace. Vojtěcha pak nahradil epidemiologem Romanem Prymulou, jehož úvodní tisková konference, s odborníky za zády, tak trochu naháněla strach. Po skandálu, kdy Prymula porušil protiepidemická opatření, ho vystřídal Jan Blatný, a toho pak Petr Arenberger. Vojtěcha pak ale Babiš opět povolal do funkce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články