Vláda zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování či prodělání nemoci. Prezident Asociace hotelů a restaurací to vítá. Podle něj opatření nejvíce zasáhly segment služeb

Lidé, zejména neočkovaní, se konečně dočkají rozvolnění. Kontroly certifikátů o bezinfekčnosti končí, a to k 9. únoru.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Od 9. února zruší podle zjištění iDnes vláda Petra Fialy (ODS) povinnost prokazovat se certifikátem o očkování či prodělání nemoci covid-19 při využívání služeb. Pro neočkované je tedy znovu možné navštěvovat restaurace, kulturní, sportovní a další akce. Platnost kontrol certifikátů v restauracích, klubech a hotelech zrušil před nedávnem Nejvyšší správní soud, informuje iDnes.

Nezákonné opatření

Po hlasování o pandemickém zákoně sdělil dle iDnesu premiér Petr Fiala (ODS), že kabinet se rozhodl na základě odborného doporučení, nikoliv pod tlakem soudního verdiktu. Rozhodnutí soudu to pouze o několik dní urychlilo. Nejde o nepromyšlený krok, ale o naplňování strategie naší vlády v boji s covidem,“ vysvětlil premiér Fiala podle iDnesu.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Vláda ČR

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací, se ke změně staví kladně. „No tak v každém případě my to rozhodnutí, že vláda zruší opatření, vítáme. Já jenom musím konstatovat, že je smutné to, že podnikatelé v našem segmentu podnikání to schytali nejvíce. Navíc z opatření nakonec vyplynulo, že bylo nezákonné. Toto opatření slouží spíše k motivaci lidí, aby se nechali očkovat,“ sdělil Událostem247.

Podle premiéra zůstane v platnosti povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách. „Podle odborníků se ukazuje jako vysoce efektivní a zároveň je minimálně omezující,“ uvedl pro iDnes. Počítá se také s platností omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Vláda ani po rozvolnění opatření nečeká zvýšený tlak na nemocnice či omezení dostupnosti služeb, píše dále iDnes.

Válek cítí zklamání

Nařízení o kontrolách certifikátů je definitivně zrušeno soudem. „Právě tuto část o prokazování bezinfekčnosti zákazníků či hostů v restauračních zařízeních a zařízení pro ubytování Nejvyšší správní soud zrušil. Neexistuje pro něj opora v pandemickém zákoně. Znamená to tedy, že do restaurací a hotelů budou moci přijít i lidé, kteří onemocnění covid-19 neprodělali nebo nejsou očkovaní,“ sdělil předseda senátu Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš iDnesu s tím, že rozsudek nabyde účinnosti za týden.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Vlastimil Válek

K zrušení opatření se vyjádřil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je přesně ten důvod, proč potřebujeme novelizovat pandemický zákon,“ uvedl. Od 9. února tak může kdokoliv do jakéhokoliv zařízení. Říkal jsem, že nejpozději začátkem března oznámím omezení opatření, nakonec jsme s odborníky dospěli k tomu, že to můžeme udělat daleko dříve v postupném režimu. První krok je vypnutí certifikátů, další je ukončení plošného testování,“ citoval Deník Válka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články