Padne vláda Petra Fialy na kolena hned ze začátku? Čeká ji totiž velká srážka s realitou a řešení zásadních problémů

Česká republika není po dvou letech boje s covidem-19 v dobré kondici. V říjnových volbách mnoho lidí očekávalo změnu, nebude ale jednoduchá.

Petr-Fiala i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Petr Fiala (ODS) a jeho ministři jsou v čele České republiky teprve několik dní. Stojí přitom před velmi obtížným úkolem jak vyřešit krize, se kterými se stát v poslední době potýká. Může nastat i to, že nenaplní očekávání voličů, kteří jim v říjnových volbách dali hlas. Například komentátor Petr Honzejk v Hospodářských novinách upozorňuje, že Česko čelí největším problémům, jaké kdy musel začínající kabinet řešit.

Výsledek může být velmi nešťastný

Stát totiž ohrožují hned tři závažné krize. První z nich je covidová, která se navíc může s nástupem varianty omikron velmi zhoršit. Druhá je potom finanční a inflační. Nejen kvůli covidu se stát v posledních letech enormně zadlužil a bude třeba tento trend minimálně zastavit nebo ještě lépe zvrátit. Do toho ještě strmě vzrostla inflace. Poslední je energetická krize, která souvisí s prudkým růstem cen energií a dlouhodobou nutností transformovat české zdroje energií na více zelené.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Ministři zasedli

To vše si bude vyžadovat nemalé finanční částky. „Zatím není jasné, kde je bude chtít vláda sehnat.“ upozornil Honzejk. Vláda mluví o nutnosti ušetřit desítky a možná až stovky miliard korun. Také tvrzení, že předchozí vláda Andreje Babiše se chovala nezodpovědně, byla jedním z hlavních bodů kampaně stran současné vlády. Slib ušetřit ve střetu s realitou ale může být velmi tvrdý náraz. Ministr zdravotnictví navíc v podstatě zrušili téměř všechna protikoronavirová opatření. Otázkou je, co se stane v příštích dnech a týdnech.

Premiér o problémech ví

Problémů si je evidentně vědom i premiér Petr Fiala. Ve svém novoročním projevu připustil, že to bude jedno nejsložitějších a nejtěžších období od vzniku samostatné České republiky. Právě kvůli výše zmíněným tématům. „Za vládu vám mohu slíbit, že se budeme snažit, aby všechna nezbytná opatření byla maximálně rozumná, přiměřená a předvídatelná,“ uvedl podle Českých novin k problematice restrikcí brzdících koronavirus.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana
Jan Lipavský

Lidé tak mohou brzy propadat deziluzi. Otázkou také zůstává, jaké bude napětí ve vládní koalici a jaká bude její soudržnost. Podle Honzejka se pravděpodobně v letošním roce koalice nejspíše nějak výrazně rozpadat nebude. Dlouhodobě může dojít například ke střetu mezi konzervativním křídlem v ODS kolem Alexandra Vondry a Jana Zahradila s Piráty, a to v otázce zahraniční politiky. Navíc se na tom projeví i předsednictví EU.

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články