Vydrží Rakušan? SPD stále žádá jeho odvolání a chce vyšetřovací komisi k financování STAN

Předseda SPD Tomio Okamura chce, aby Vít Rakušan odstoupil z funkce ministra vnitra. Důvodem je nejasné financování STAN.

i Zdroj fotografie: S vědomím Víta Rakušana / Facebook
                   

Okamura ve čtvrtek řekl, že by měl Rakušan odstoupit kvůli financování Starostů. Uvedl to v úvodu mimořádné schůze Sněmovny. Vyvolali ji poslanci SPD a ANO kvůli nejasnému původu peněžitých darů pro STAN, údajně pocházejí ze zahraničí. Rakušan ale důrazně odmítl, že by hnutí porušilo zákon o financování politických stran.

Rakušan vyzval Okamuru, ať podá trestní oznámení

Předseda SPD si myslí, že ministr vnitra Vít Rakušan chce svou funkci zneužívat. Při svém proslovu si stěžoval, že Rakušan nesedí na svém místě. „Tady vidím, že je tady napsáno Vít Rakušan. Odsedává si, aby nebyl v záběru televizních kamer,“ uvedl s tím, že SPD a ANO určitě sesbírají 40 poslaneckých podpisů, aby Sněmovna musela projednat vznik vyšetřovací komise k financování vládního hnutí STAN.

Rakušan si to nenechal líbit a ve svém projevu zdůraznil, že STAN nijak neporušilo zákon o financování politických stran. „Všechny dary na transparentním účtu STAN jsou buď od fyzických osob z České republiky či právnických osob, které mají české IČO, daní či zaměstnávají lidi v České republice,“ uvedl v reakci na Okamurovo nařčení. Jak píše iDnes.cz, ohradil se také proti tomu, že by zneužíval své funkce ministra vnitra. Poté vyzval Okamuru, ať na STAN podá trestní oznámení. 

Schillerová vyzvala Bartoše, ať se vyjádří k věci

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová si myslí, že když vláda žádá Sněmovnu o důvěru, bylo by vhodné vysvětlit zmíněné pochybnosti, píše to web Českého rozhlasu. Jediné vysvětlení, které zaznělo, podle ní je, že dárcovské společnosti mají české IČO. To však podle ní mají i firmy, o kterých by nikdo netvrdil, že jsou české. „Já to skutečně nepovažuji za transparentní, ani to nepovažuji za něco, co je v pořádku,“ uvedla Schillerová. Otázkou podle ní je, kdo jsou lidé, kteří za těmito společnostmi stojí.

iZdroj fotografie: S vědomím Aleny Schillerové / Facebook
Alena Schillerová

Předsedkyně poslanců ANO vyzvala předsedy stran vládní koalice, aby se k financování STAN vyjádřili a sporné dary vysvětlili. Poukázala především na předsedu Pirátů Ivana Bartoše, jehož strana se prezentuje jako bojovník proti korupci. Program mimořádné schůze musí schválit sněmovní většina. ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti už oznámili, že návrh programu nepodpoří. I přesto se ale otevře prostor pro diskusi.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články