Hledá se nový prezident, má Babiš šanci? Za dveřmi jsou i další volby do Senátu

Rok 2021 byl politicky důležitý především pro parlamentní volby. Ty vyhrála koalice Spolu a Petr Fiala (ODS) se tak stal premiérem. Naopak Andrej Babiš (ANO) skončil v opozici.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

I rok 2022 bude politicky významný. Uskuteční se senátní a komunální volby a také se budou hledat kandidáti na Hrad. Prezidentské volby se totiž propuknou na začátku roku 2023. Podle serveru iDnes jedním z adeptů by mohl být bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Toho favorizují například bookmakeři sázkové kanceláře Fortuna. Babiš ale svou kandidaturu zatím nepotvrdil.

Jedním z favoritů je také generál Pavel

V nedávném rozhovoru bývalý premiér a předseda hnutí ANO poznamenal, že rozhodnutí závisí na jeho rodině. Ta se s úsilím stát se prezidentem ale zatím, podle něj, neztotožnila. Zároveň ale bývalý předseda vlády nedávno také řekl, že by o kandidatuře uvažoval, pokud by lidé začali sbírat podpisy. „Všichni se na to ptají. Tak mě snad napadlo, že kdyby lidi začali sbírat petiční archy a posbírali by dost podpisů… Ale nechci předjímat, uvidíme,“ prohlásil. Brzy po tomto výroku se dobrovolník našel a se sběrem podpisů ke kandidatuře na Hrad začal.

iZdroj fotografie: Uživatel GP61editor / Creative Commons / CC BY-SA
Petr Pavel

Babišovým největším soupeřem bude podle bookmakerů armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Bez šance ale není ani rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Sázkové kanceláře dávají šanci i ministro vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). Předseda hnutí STAN už ale možnou kandidaturu na hlavu státu odmítl. Naopak zájem být prezidentem vyslovil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a šéf odborů Josef Středula. Nový rok ale nebude jen o hledání kandidátů na prezidenta.

Primátor Hřib bude obhajovat funkci

Jak informoval server Novinky, v celé zemi se budou na podzim 2022 vybírat noví obecní zastupitelé a na třetině území se budou volit také senátoři. Obhajoba křesla čeká i předsedu horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila (ODS). Ten se rozhodl, že už nebude obhajovat funkci místopředsedy občanských demokratů. Podle něj toto rozhodnutí ale nesouvisí s tím, že by hodlal kandidovat také na prezidenta. V Senátu drží většinu strany vládních koalic. Naopak členů hnutí ANO a ČSSD je v horní komoře jen devět. Senátorů je přitom celkem 81.

iZdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
Zdeněk Hřib

V komunálních volbách pak bude zajímavý souboj v Praze, kde bude funkci primátora obhajovat Zdeněk Hřib (Piráti). Důležitou politickou událostí bude v druhé polovině roku také české předsednictví v Evropské unii. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) v tom vidí příležitost prosadit zájmy republiky na unijní úrovni v rámci tzv. Green Dealu. „Jde o velkou šanci modernizovat tuzemský průmysl a já udělám maximum pro to, abychom ji využili co nejlépe,“ uvedl.

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články